Skip to main content
11 December 2023 07:43

ADAPTIT SA: Κατακόρυφη αύξηση κύκλου εργασιών και EBITDA

Του Χρίστου Κρανάκη

Συνέντευξη Τύπου με στόχο την παρουσίαση της εταιρικής της ανάπτυξης για το 2023 διοργάνωσε η ADAPTIT. Στο εστιατόριο του Μουσείο Μπενάκη, στο κέντρο της Αθήνας, στελέχη της εταιρείας παρουσίασαν σε εκπροσώπους του Τύπου τα οικονομικά αποτελέσματα της ADAPTIT, τα οποία αποδεικνύουν γιατί αποτελεί μία από τις πλέον εξωστρεφείς εταιρείες της ελληνικής αγοράς ψηφιακών τεχνολογιών. Τα βασικά στιγμιότυπα της πρόσφατης οικονομικής πορείας της εταιρείας περιλαμβάνουν την αύξηση κατά +17% – σε σχέση με την περσινή χρονιά – του κύκλου εργασιών, τη συνολική αύξηση του κύκλου εργασιών κατά +350% μόλις την τελευταία πενταετία και την εκτίμηση πως το EBITDA θα καταγράψει αύξηση κατά 1,5 εκατ. ευρώ.

Τη συνάντηση της εταιρείας με τους εκπροσώπους του Τύπου εγκαινίασε η κα Κατερίνα Καλκανά, Marketing και PR Manager της ADAPTIT, η οποία καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και τους ευχαρίστησε για την παρουσία τους, δίνοντας τον λόγο στον κο Αθανάσιο Τζαφέρη, Ιδρυτή και CEO της εταιρείας.

Ο Αθανάσιος Τζαφέρης, Ιδρυτής και CEO της ADAPTIT κατά την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων του Ομίλου.

Εκείνος, ξεκίνησε με μία εισηγητική παρουσίαση του Ομίλου ADAPTIT, ο οποίος περιλαμβάνει:

• Την ADAPTIT SA, εταιρεία που εξειδικεύεται στην παροχή ολοκληρωμένων λύσεων ICT.

• Την ADAPTIT GmbH, εταιρεία με σκοπό την παροχή υπηρεσιών σε τηλεπικοινωνιακούς παρόχους της Γερμανίας.

• Το παράρτημα ADAPTIT Bulgaria, η οποία δραστηριοποιείται στην αγορά της Βουλγαρίας και των γειτονικών της χωρών.

• Την TELCOSERV SA, εταιρεία που από το 2010 αποτελεί τον εκτελεστικό βραχίονα υλοποίησης έργων τεχνολογίας του Oμίλου.

• Tην Cloudrock, που «τρέχει» το Data Center του Ομίλου στον Άγιο Στέφανο.

• Την Helios Technologies Europe, η οποία ιδρύθηκε στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας από την ADAPTIT, σε συνεργασία με την Helios Technologies.

Στρατηγικοί πυλώνες ανάπτυξης: Αναφερόμενος στους τομείς δραστηριοποίησης, ο κος Τζαφέρης ανέφερε χαρακτηριστικά πως «στον πυρήνα του DNA του Ομίλου βρίσκεται πάντα η κατασκευή και η συντήρηση δικτύων». Δεν παρέλειψε πάντως να ορίσει ως πυλώνες ανάπτυξης του Ομίλου μία ευρύτερη γκάμα κλάδων, όπως η κυβερνοασφάλεια για τη Βιομηχανία, οι λύσεις επαυξημένης πραγματικότητας (augmented reality – AR) για τους Service Providers, οι εφαρμογές Logistics στην Βιομηχανία, η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στις δυνατότητες των drones και, τέλος, η ανάπτυξη και συντήρηση δικτύου οπτικών ινών FTTH. Ακόμα ανέφερε την επένδυση σε νέες εταιρικές υποδομές, με εξέχουσα περίπτωση την επέκταση / αναβάθμιση του υπάρχοντος Data Center του Ομίλου που είναι εγκατεστημένος στα εταιρικά γραφεία στον Άγιο Στέφανο. Όπως είπε ο κος Τζαφέρης, η ADAPTIT έχει προχωρήσει στην εξαγορά οικοπέδου έναντι 0,8 εκατ. ευρώ, δίπλα στα γραφεία της, ώστε να μεταφέρει μέρος των γραφείων εκεί και, ως εκ τούτου, να επεκτείνει το Data Center της στα υπάρχοντα γραφεία της.

Τα γραφεία της Adaptit SA στον Άγιο Στέφανο.

Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά στη στρατηγική που θα ακολουθήσει η εταιρεία ανέφερε πως αυτή «θα παραμείνει σταθερή» και πως «θα βασιστούμε στο πραγματικά αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό μας, για το οποίο είμαστε υπερήφανοι και σκοπεύουμε να ενισχύσουμε. Θα βασιστούμε στις αξίες μας, όπου με ευθύνη, ακεραιότητα, ηθική και ειλικρίνεια θα φροντίσουμε να φέρουμε καινοτομία και υπεραξία σε πελάτες και συνεργάτες. Έχουμε χτίσει ισχυρές βάσεις, οι οποίες θα αποτελέσουν το εφαλτήριο για την περαιτέρω ανάπτυξη των δραστηριοτήτων μας. Φιλοδοξούμε να συμμετέχουμε ενεργά και με θετικό πρόσημο στα έργα ψηφιοποίησης του Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα. Τέλος, έχουμε σχεδιάσει νέες επενδύσεις, που θα μας βοηθήσουν να επιτύχουμε τους φιλόδοξους στόχους μας». Επιπλέον, για το 2024, το επενδυτικό πλάνο του ομίλου Adaptit ανέρχεται στα 2 εκατ. ευρώ, όπου τα κεφάλαια αυτά θα χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη υποδομών κρίσιμης σημασίας, την ενίσχυση των συνεργασιών και την περαιτέρω επέκταση δραστηριοτήτων στο εξωτερικό.

Οικονομικά αποτελέσματα: Όσον αφορά στις αμιγώς οικονομικές επιδόσεις του Ομίλου, ο κος Τζαφέρης ανέφερε πως εκτιμάται αύξηση +17% του κύκλου εργασιών για το 2023 σε σχέση με το 2022, καθώς αυτός θα ανέλθει στα 35 εκατ. ευρώ. Ακόμα, σημείωσε πως η συνολική αύξηση του κύκλου εργασιών την τελευταία πενταετία ανέρχεται σε 350%. Τέλος, είπε πως τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) εκτιμάται πως θα κινηθούν σε επίπεδα άνω των 4,5 εκατ. ευρώ, έναντι 3 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος.

Συνεργασίες και πελατολόγιο: Μεταξύ άλλων, ο κος Τζαφέρης στάθηκε στις υψηλού κύρους, διεθνείς και εγχώριες συνεργασίες και στο εντυπωσιακό πελατολόγιο του Ομίλου. Αυτή τη στιγμή ο Όμιλος Adaptit συνεργάζεται με γνωστούς οίκους, όπως είναι η TeamViewer, η Netscout – Arbor, η ΙΒΜ, η Opengear, η Nozomi Networks, η ADVA και η Spirent.

Ανάμεσα στα μεγάλα ονόματα που διακρίνονται στο πελατολόγιο της Adaptit βρίσκονται πολλοί κολοσσοί που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της τηλεπικοινωνίας, όπως η Cosmote, η Vodafone, η NOVA, η Deutsche Telekom & Orange Group – που προμηθεύει τηλεπικοινωνιακούς εξοπλισμούς βελτιστοποίησης ραδιοκάλυψης 4G/5G – η T-Mobile, η Cyta, η Motorola και άλλοι. Ακόμα, η Adaptit έχει αναλάβει μεγάλα έργα δημόσιων φορέων, όπως η Κυπριακή Δημοκρατία, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Όπως τόνισε κατά την ομιλία του ο κος Τζαφέρης, «η διεύρυνση του πελατολογίου της ADAPTIT αναμένεται να συνεισφέρει στη διατήρηση υψηλών ρυθμών ανάπτυξης και για το νέο έτος», καθώς ο κύκλος εργασιών για το 2024 φαίνεται πως θα σημειώσει νέα αύξηση, υπερβαίνοντας τα 40 εκατ. ευρώ. Ενδεικτικά, εξήγησε πως για την τρέχουσα χρήση, τα έσοδα από τις συμμετοχές σε έργα μέσω διαγωνιστικών διαδικασιών ξεπερνούν τα 70 εκατ. ευρώ, ενώ η πρόβλεψη για το επόμενο έτος είναι αυτά να ξεπεράσουν τα 100 εκατ. ευρώ.

Έργα ορόσημο: Σύμφωνα με τον κο Τζαφέρη, o Όμιλος ADAPTIT βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει την επιτυχή ολοκλήρωση όσων έργων είχε ανακοινώσει πριν από μόλις έναν χρόνο. Μερικά από τα πλέον αξιοσημείωτα έργα που ολοκλήρωσε εντός του 2023 ο Όμιλος Adaptit είναι:

• H ανάπτυξη του πανελλαδικού δικτύου ψηφιακής αυτόνομης επικοινωνίας για τον φιλανθρωπικό οργανισμό To Χαμόγελο του Παιδιού. Κατά το έργο αυτό, η εταιρεία προμήθευσε και εγκατέστησε τις παρακάτω λύσεις: 74x φορητούς πομποδέκτες DMR, 20x πομποδέκτες βάσης DMR, 18x πομποδέκτες οχήματος DMR, 13x σταθεροί αναμεταδότες DMR, 13x ζεύγη μικροκυματικών ζεύξεων, 3x κονσόλες επιχειρήσεων C&C & Dispatcher & SmartPTT, 10x τερματικά 3G / 4G / 5G / Wi-Fi, 350x συσκευές τηλεματικής, ολοκληρωμένο λογισμικό διαχείρισης τηλεματικής, ΤΠΕ υποδομή.

• Το έργο Κένταυρος για λογαριασμό του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Το έργο αυτό περιελάβανε την προμήθεια εξοπλισμού και την παροχή υπηρεσιών για την υλοποίηση των υποσυστημάτων Ηλεκτρονικής και Φυσικής Ασφάλειας με υποστήριξη κυβερνοασφάλειας για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, της περιουσίας και των λειτουργιών των Δομών υποδοχής και φιλοξενίας πολιτών τρίτων χωρών. Ο έλεγχος και η επιτήρηση της ασφάλειας δομών έγκειται στο Τοπικό Κέντρο Διαχείρισης Συμβάντων της Δομής, ενώ το σύνολο των υποσυστημάτων θα διασυνδεθούν με το Κέντρο Διαχείρισης Συμβάντων του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Το έργο έχει εφαρμοστεί σε 23 Δομές Προσωρινής Υποδοχής και Φιλοξενίας Αιτούντων Ασύλου Πανελλαδικώς (7 Δομές σε Νήσους και 16 Δομές στη Ν. Ελλάδα).

Το APIS project προς εξυπηρέτηση του ελληνικού Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Το ολοκληρωμένο αυτό σύστημα αυτοματοποιεί τη διενέργεια του προελέγχου επιβατών που ταξιδεύουν από αεροδρόμια χωρών εκτός Σένγκεν για λογαριασμό της Ελληνικής Αστυνομίας και δύναται να εκτελέσει λειτουργίες όπως:

– Η συλλογή μηνυμάτων API και το πρόγραμμα αφίξεων πτήσεων από τρίτες χώρες.

– Ο έλεγχος εγκυρότητας, η αποκωδικοποίηση και η αποθήκευση σε βάση δεδομένων (API και Arrivals API) των μηνυμάτων API και του προγράμματος αφίξεων.

– Η διενέργεια «Αναζητήσεων Ασφαλείας», με κλήση υφιστάμενων υπηρεσιών (όπως η διαδικτυακή υπηρεσία Γενικών Αναζητήσεων ή η συνεχής διαδικτυακή υπηρεσία Μαζικών Αναζητήσεων) και η εξαγωγή των αποτελεσμάτων στις σχετικές Βάσεις της Πολεμικής Αεροπορίας.

– Η εξαγωγή στατιστικών.

– Η αποστολή επιλεγμένων εγγραφών.

• Η υλοποίηση της λύσης OT/IoT Kυβερνοασφάλειας της Nozomi Networks σε έναν από τους μεγαλύτερους ομίλους στον χώρο της ενέργειας στην Ελλάδα. Στο έργο αυτό, τα προϊόντα της Nozomi Networks προστατεύουν OT/IoT εγκαταστάσεις από κυβερνοεπιθέσεις, εντοπίζοντας με ακρίβεια και σε πραγματικό χρόνο τις επιθέσεις, τις «αδυναμίες», τους κινδύνους και τις «ανωμαλίες» που σχετίζονται με το OT και το IoT. Η λύση της Nozomi Networks ενοποιεί την παρακολούθηση των κινδύνων όσον αφορά στις υποδομές OT, IoT και IT, παρέχοντας κορυφαίο επίπεδο ασφάλειας και παρακολούθησης ακόμη και στα μεγαλύτερα δίκτυα του κόσμου.

• Αξίζει να σημειωθεί το έργο που περιλάμβανε την προμήθεια, εγκατάσταση και παραμετροποίηση – διασύνδεση συστήματος επιτήρησης δικτύου οπτικών ινών στη ΔΕΗ.

Τέλος, ο κος Τζαφέρης αναφέρθηκε σε πληθώρα έργων που έχει υλοποιήσει ο Όμιλος σε χώρες του εξωτερικού.

Ανθρώπινο δυναμικό: Όπως είπε ο κος Τζαφέρης, αυτή τη στιγμή η ADAPTIT απασχολεί περίπου 170 εργαζόμενους, έχοντας ενισχύσει την ομάδα της με 50 άτομα κατά τη διάρκεια του 2023, ενώ ο αριθμός προσλήψεων που έχει προγραμματιστεί και για το 2024 είναι, επίσης, 50 άτομα.

Με τη σειρά του ο κος Βασίλης Καραβασίλης, Γενικός Διευθυντής του ομίλου Adaptit ανέφερε: «Το 2023 ήταν μία χρονιά γεμάτη προκλήσεις για εμάς, με υπευθυνότητα και συνέπεια όμως κατορθώσαμε να παραδώσουμε με μεγάλη επιτυχία τα ιδιαιτέρως σημαντικά και απαιτητικά έργα που είχαμε αναλάβει. Προσδοκούμε ότι το 2024 θα συνεχίσουμε την πορεία μας με την ίδια επιτυχία, ανταποκρινόμενοι σε ακόμα μεγαλύτερες προκλήσεις».

Τεύχος 411

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ