LATEST
Κίνδυνοι που απειλούν την ασφάλεια των smartphones

Από την τοποθεσία μας μέχρι τα πιο προσωπικά μας δεδομένα, οι κινητές συσκευές κρύβουν κινδύνους για την ιδιωτικότητα και την ασφάλεια που συχνά υποτιμούμε. Η απειλή δεν προέρχεται μόνο από κακόβουλες εφαρμογές, αλλά και από την ανεξέλεγκτη συλλογή δεδομένων από εταιρείες, ένα ζήτημα που έχει θέσει ακόμα και η κυβέρνηση των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με την ESET, ίσως ο πιο προφανής τρόπος εντοπισμού του τηλεφώνου σας είναι μέσω του GPS. Πολλές εφαρμογές χρησιμοποιούν αυτή τη λειτουργία για να παρακολουθούν την τοποθεσία σας, φαινομενικά για να βελτιώσουν τις υπηρεσίες που προσφέρουν. Για παράδειγμα, μια εφαρμογή χαρτών χρειάζεται την τοποθεσία σας, αλλά είναι πραγματικά απαραίτητη για ένα παιχνίδι ή μια εφαρμογή φακού; Κακόβουλες ή ύποπτες εφαρμογές μπορεί να κάνουν κατάχρηση αυτής της λειτουργίας για να παρακολουθούν τις κινήσεις σας χωρίς να το γνωρίζετε. Επιπλέον, ακόμα και νόμιμες εφαρμογές ενδέχεται να παραβιαστούν, εκθέτοντας σε κίνδυνο το ιστορικό με τα δεδομένα τοποθεσίας σας.
Ωστόσο, ακόμη και αν απενεργοποιήσετε τις υπηρεσίες τοποθεσίας στην iOS ή Android συσκευή σας, υπάρχουν άλλοι τρόποι με τους οποίους τρίτοι μπορούν να σας παρακολουθήσουν. Αυτοί περιλαμβάνουν:
Spyware και Malware: Το κακόβουλο λογισμικό που είναι εγκατεστημένο στη συσκευή σας και έχει σχεδιαστεί για την παρακολούθηση δραστηριοτήτων – συμπεριλαμβανομένης της τοποθεσίας – αναφέρεται γενικά ως «spyware». Εκμεταλλεύεται ευπάθειες της συσκευής για να λειτουργήσει κρυφά. Μπορεί να καταγράφει πληκτρολογήσεις, να κλέβει πληροφορίες περιήγησης, να εγγράφει ήχο και βίντεο ή να τραβά στιγμιότυπα οθόνης. Ενδέχεται να εγκατασταθεί χωρίς να το καταλάβετε, μέσω phishing συνδέσμων, μολυσμένων ιστοσελίδων (drive-by downloads), κακόβουλων διαφημίσεων ή ύποπτων εφαρμογών.
Τριγωνισμός κυψελών κινητής τηλεφωνίας: Ο πάροχος κινητής τηλεφωνίας μπορεί να εντοπίσει την τοποθεσία σας κατά προσέγγιση, αναλύοντας την ισχύ του σήματος της συσκευής σας σε σχέση με τις κοντινές κυψέλες κινητής τηλεφωνίας. Τα δεδομένα αυτά, θεωρητικά, μπορούν να παραδοθούν σε αρχές επιβολής του νόμου ή κρατικές υπηρεσίες.
Stingrays (IMSI Catchers): Πρόκειται για κινητές συσκευές που μιμούνται πύργους κινητής τηλεφωνίας και επιτρέπουν σε κακόβουλους χρήστες ή κρατικούς φορείς να παρακολουθούν την τοποθεσία και άλλα δεδομένα από κοντινές συσκευές.
Παρακολούθηση μέσω Wi-Fi και Bluetooth: Τα smartphone επικοινωνούν διαρκώς με κοντινά δίκτυα Wi-Fi και συσκευές Bluetooth. Ορισμένα μπορεί να είναι κακόβουλα και, αν συνδεθείτε, μπορούν να παρακολουθήσουν τη συσκευή και την τοποθεσία σας. Ο κίνδυνος είναι αυξημένος σε αστικές περιοχές με πυκνά δίκτυα και πολλές συσκευές. Αν και τα λειτουργικά συστήματα των κινητών χρησιμοποιούν τυχαίες διευθύνσεις MAC για την προστασία της ιδιωτικότητας, όπως σημειώνει και o διεθνής μη κερδοσκοπικός οργανισμός EFF, υπάρχουν εξαιρέσεις.
Παρακολούθηση στο διαδίκτυο: Κατά την επίσκεψη σε ιστοσελίδες, η δραστηριότητά σας μπορεί να παρακολουθείται τόσο από την ίδια την ιστοσελίδα, όσο και από τρίτους. Η παρακολούθηση γίνεται κυρίως μέσω της IP διεύθυνσής σας, cookies, web beacons, τεχνικών όπως το canvas fingerprinting και το δακτυλικό αποτύπωμα του browser.
Φυσικοί ανιχνευτές τηλεφώνων: Συσκευές όπως το Apple AirTag, το Tile ή το Samsung SmartTag χρησιμοποιούν τεχνολογία Bluetooth και υπερευρείας ζώνης (UWB) για τον εντοπισμό αντικειμένων και συσκευών. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν κακόβουλα αν τοποθετηθούν διακριτικά στην τσάντα ή τα ρούχα κάποιου.
Τα σημάδια που δείχνουν ότι η συσκευή σας παρακολουθείται είναι η ασυνήθιστη κατανάλωση μπαταρίας, η υψηλή χρήση δεδομένων, η υπερθέρμανση, οι άγνωστες εφαρμογές, τα παράξενα μηνύματα, οι ειδοποιήσεις, τα σύμβολα και οι άγνωστες συσκευές.