Skip to main content
13 September 2022 06:48

7 βήματα για να διαγράψετε τα ίχνη σας στο Internet

Μια αναζήτηση στο Google του ονόματός σας, είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να ανακαλύψετε ποιες προσωπικές πληροφορίες γνωρίζει το διαδίκτυο για εσάς. Από τη στιγμή που κάτι βρίσκεται στο διαδίκτυο, δεν είναι εύκολο να διαγραφεί. Η ESET προτείνει 7 βήματα που μπορεί να κάνει κανείς για να «καθαρίσει» την παρουσία του στο διαδίκτυο:

1.            Πληκτρολογήστε το ονοματεπώνυμό σας στις μηχανές αναζήτησης, ελέγξτε τα αποτελέσματα στις πέντε πρώτες σελίδες και συνδυάστε την αναζήτηση ονόματός σας με τον αριθμό τηλεφώνου ή τη διεύθυνση κατοικίας σας για να δείτε τι εμφανίζεται.

2.            Ορισμένες πλατφόρμες, όπως το Facebook ή το Twitter, διαθέτουν μια επιλογή στις ρυθμίσεις απορρήτου που επιτρέπει να προστατεύσετε το περιεχόμενο και τις επαφές σας από την εμφάνιση στις μηχανές αναζήτησης.

3.            Αν θέλετε να αφαιρέσετε μια συγκεκριμένη αναφορά σε ένα website, φροντίστε να το ζητήσετε από τον ιδιοκτήτη του.

4.            Αν ανησυχείτε για το τι γνωρίζει όλος ο κόσμος για εσάς ξεκινήστε διαγράφοντας παλιές αναρτήσεις στο Facebook, tweets, φωτογραφίες από την εποχή που ήσασταν 17 ετών ή οτιδήποτε άλλο σας εκθέτει.

5.            Ζητήστε από Google και Bing να αφαιρέσουν τις προσωπικές σας πληροφορίες. Τώρα, αφού έχετε καθαρίσει κάποια προσωπικά στοιχεία μόνοι σας, χρησιμοποιήστε το νέο εργαλείο που διαθέτει η Google για να αφαιρέσετε προσωπικές πληροφορίες από τα αποτελέσματα αναζήτησης. Μέχρι στιγμής, η μηχανή αναζήτησης Bing επιτρέπει μόνο την αφαίρεση μη συναινετικών εικόνων ή σπασμένων συνδέσμων και παλιού περιεχομένου. Εάν είστε κάτοικος της Ε.Ε., χρησιμοποιήστε το έντυπο Δικαίωμα στη λήθη της Google και το έντυπο Αίτημα αποκλεισμού αναζήτησης της Bing.

6.            Αναθεωρήστε τις προτιμήσεις απορρήτου του λογαριασμού σας, επιλέξτε με σύνεση ποιος μπορεί να δει τις αναρτήσεις σας και αποφύγετε να μοιράζεστε περιττό περιεχόμενο που μπορεί αργότερα να μετανιώσετε.

7.            Χρησιμοποιήστε VPN. Αυτό το επιπλέον επίπεδο προστασίας θα διασφαλίσει ότι η σύνδεσή σας είναι κρυπτογραφημένη και η τοποθεσία σας καλυμμένη.

Τεύχος 128

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ