LATEST
6,8 εκατ. για την ψηφιακή ενδυνάμωση ατόμων άνω των 65 και ΑμεΑ

Πιλοτικό πρόγραμμα για την ψηφιακή ενδυνάμωση 3.600 ατόμων ηλικίας άνω των 65 και 2.800 ατόμων με αναπηρία, συνολικής δημόσιας δαπάνης 6,8 εκατ. ευρώ εντάσσεται στο Εθνικό Σχέδιο «Ελλάδα 2.0», που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπογράφουν οι Υπουργοί Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, κα Δόμνα Μιχαηλίδου, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κος Δημήτρης Παπαστεργίου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κος Νίκος Παπαθανάσης, και ο Υφυπουργός Εσωτερικών, κος Βασίλης Σπανάκης.
Αντικείμενο του προγράμματος είναι η εξοικείωση, η εκπαίδευση και η ενδυνάμωση ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρία στις νέες τεχνολογίες. Οι υποστηρικτικές δράσεις ψηφιακής εκπαίδευσης και ενδυνάμωσης στοχεύουν στην άρση της τεχνοφοβίας, στην ψυχολογική και συμβουλευτική υποστήριξη και στον ψηφιακό εγγραμματισμό των ηλικιωμένων και των ατόμων με αναπηρία, προκειμένου να ενισχυθεί η ανεξάρτητη διαβίωσή τους, να μειωθεί η εξάρτησή τους από το υποστηρικτικό τους περιβάλλον και να προωθηθεί η κοινωνική τους ένταξη, ώστε να αποφευχθεί ο αποκλεισμός και η περιθωριοποίησή τους.
Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σε 120 κόμβους ψηφιακής ενδυνάμωσης στους Δήμους όλης της χώρας για τα άτομα άνω των 65 ετών, καθώς και σε 80 αντίστοιχους κόμβους σε χώρους και δομές φορέων που παρέχουν υπηρεσίες σε άτομα με αναπηρία.
Ως προς τη διαδικασία ένταξης στο πρόγραμμα, στο αμέσως επόμενο διάστημα, θα δημοσιευτεί πρόσκληση από το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Οι ενδιαφερόμενοι Δήμοι και οι φορείς παροχής υπηρεσιών σε άτομα με αναπηρία θα κληθούν, στο πρώτο στάδιο, να υποβάλουν αίτηση στην πλατφόρμα empower.gov.gr του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τη δημιουργία και λειτουργία των Κόμβων Ψηφιακής Ενδυνάμωσης.