Skip to main content
15 April 2024 06:50

50% των επιχειρήσεων του ΗΒ υπό κυβερνοεπίθεση το 2023

Οι μισές από τις επιχειρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου ανέφεραν περιστατικό στον κυβερνοχώρο ή παραβίαση δεδομένων τους τελευταίους 12 μήνες, σύμφωνα με την έρευνα της βρετανικής κυβέρνησης.

Περίπου το ένα τρίτο (32%) των φιλανθρωπικών οργανώσεων αντιμετώπισε επίσης παραβίαση ή επίθεση στον κυβερνοχώρο κατά την ίδια περίοδο. Αυτό αντιπροσωπεύει αύξηση σε σύγκριση με την περσινή έρευνα, όταν το 32% των επιχειρήσεων και το 24% των φιλανθρωπικών οργανώσεων υπέστησαν κάποιας μορφής κυβερνοεπίθεση ή παραβίαση.

Η ετήσια έκθεση, στην οποία συμμετείχαν 2.000 επιχειρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου και 1.004 φιλανθρωπικά ιδρύματα, διαπίστωσε ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις ήταν πιο πιθανό να πληγούν (74%), ακολουθούμενες από τις μεσαίες (70%) και τις μικρές επιχειρήσεις (58%). Οι πολύ μικρές επιχειρήσεις, που ορίζονται ως επιχειρήσεις με έναν έως εννέα υπαλλήλους, είχαν τις λιγότερες πιθανότητες να έχουν πληγεί από κυβερνοεπίθεση (48%).

Τα μηνύματα ηλεκτρονικού «ψαρέματος» ήταν η αιτία των περισσότερων κυβερνοεπιθέσεων – 84% για τις επιχειρήσεις και 83% για τις φιλανθρωπικές οργανώσεις. Ακολουθούσαν οι επιτιθέμενοι που παρίσταναν τον οργανισμό ή το προσωπικό τους σε ηλεκτρονικά μηνύματα (35% επιχειρήσεις, 37% φιλανθρωπικά ιδρύματα) και οι επιθέσεις κακόβουλου λογισμικού (17% επιχειρήσεις, 14% φιλανθρωπικά ιδρύματα).

Λίγο κάτω από τις μισές από αυτές τις επιχειρήσεις (46%) και τα φιλανθρωπικά ιδρύματα (45%) αντιμετώπισαν μόνο phishing και κανένα άλλο είδος παραβίασης ή επίθεσης. Περιστατικά συνέβησαν μία φορά τον μήνα ή συχνότερα για το 53% των επιχειρήσεων και το 45% των φιλανθρωπικών οργανώσεων που εντόπισαν παραβιάσεις ή επιθέσεις κατά τους προηγούμενους 12 μήνες.

Πάνω από 9 στις 10 επιχειρήσεις (92%) και φιλανθρωπικές οργανώσεις (91%) που υπέστησαν επίθεση ή παραβίαση δήλωσαν ότι ήταν σε θέση να αποκαταστήσουν τις λειτουργίες τους εντός 24 ωρών από το συμβάν.

ΤΕΥΧΟΣ 489

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ