Skip to main content
28 March 2024 07:50

5% των ΔΣ διαθέτει εμπειρογνωμοσύνη κυβερνοασφάλειας

Μόλις το 5% των επιχειρήσεων έχει έναν εμπειρογνώμονα του κυβερνοχώρου στο Διοικητικό τους Συμβούλιο, παρά το γεγονός ότι η ισχυρότερη κυβερνοασφάλεια σχετίζεται με σημαντικά υψηλότερες οικονομικές επιδόσεις, σύμφωνα με νέα έκθεση της Diligent και της Bitsight. Υπήρξε σημαντική διαφοροποίηση μεταξύ των χωρών όσον αφορά στο ποσοστό των οργανισμών με εμπειρογνώμονα στον κυβερνοχώρο στο ΔΣ, που κυμαίνεται από 10% στη Γαλλία έως μόλις 1% στον Καναδά.

Η μελέτη παρατήρησε σημαντική βελτίωση των επιδόσεων στον τομέα της κυβερνοασφάλειας όταν οι εν λόγω εμπειρογνώμονες εντάσσονται σε εξειδικευμένες επιτροπές κινδύνου. Οι επιχειρήσεις με εμπειρογνώμονες στον κυβερνοχώρο σε επιτροπή ελέγχου ή εξειδικευμένη επιτροπή κινδύνου πέτυχαν μέση βαθμολογία επιδόσεων ασφαλείας 700 από 900 που είναι το μέγιστο, σε σύγκριση με βαθμολογία 580 για τις επιχειρήσεις που δεν έχουν εμπειρογνώμονα στον κυβερνοχώρο σε τέτοιες επιτροπές.

Η διάμεση βαθμολογία ασφάλειας για τις επιχειρήσεις με εξειδικευμένες επιτροπές ήταν 730 και για τις επιχειρήσεις που είχαν μόνο επιτροπές ελέγχου 720. Αυτό συγκρίθηκε με βαθμολογία 660 για τις επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν και τους δύο τύπους επιτροπών.

Οι χώρες στις οποίες οι επιχειρήσεις είχαν τις περισσότερες πιθανότητες να διαθέτουν εξειδικευμένες επιτροπές κινδύνου ήταν η Αυστραλία (90%), το Ηνωμένο Βασίλειο (48%), ο Καναδάς (45%) και η Γαλλία (38%). Αυτό συσχετίζεται έντονα με τη συνολική μέση βαθμολογία ασφάλειας ανά χώρα, με τον Καναδά, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία να αποτελούν την πρώτη πεντάδα από τις επτά χώρες που αναλύθηκαν.

Οι βαθμολογίες των αξιολογήσεων ασφαλείας βασίζονται σε μετρήσεις της Bitsight που αφορούν την ικανότητα των οργανισμών να αποτρέπουν περιστατικά κυβερνοασφάλειας σε βάθος χρόνου, οι οποίες κυμαίνονται από 250-900.

Τα δεδομένα συλλέγονται σε 23 φορείς κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων των μολύνσεων από botnet, του ρυθμού επιδιόρθωσης, της ασφάλειας εφαρμογών για κινητά και των ανοικτών θυρών.

Τεύχος 477

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ