Skip to main content
6 February 2024 07:51

40 χρόνια φυλάκιση στον Joshua Schulte

Της Ελένης Μιχαηλίδου

Ο πρώην αξιωματικός της CIA, ο οποίος ήταν πίσω από τη μεγαλύτερη διαρροή δεδομένων της υπηρεσίας στα χρονικά, καταδικάστηκε σε 40 χρόνια φυλάκισης, επειδή διέρρευσε ένα πλήθος απόρρητων εργαλείων hacking στην πλατφόρμα καταγγελίας Wikileaks. Ο Joshua Schulte κρίθηκε επίσης ένοχος για κατοχή εικόνων κακοποίησης παιδιών.

Οι εισαγγελείς τον κατηγόρησαν ότι διέρρευσε τα εργαλεία «Vault 7» της CIA, τα οποία επιτρέπουν στους αξιωματικούς των μυστικών υπηρεσιών να χακάρουν smartphone και να τα χρησιμοποιούν ως συσκευές ακρόασης. Μάλιστα, χαρακτήρισαν τη διαρροή ως μία από τις πλέον «θρασύδειλες» στην ιστορία των ΗΠΑ.

Ο Schulte μοιράστηκε περίπου 8.761 έγγραφα στο Wikileaks το 2017. Παρότι αρνήθηκε τις κατηγορίες, καταδικάστηκε σε τρεις χωριστές ομοσπονδιακές δίκες στη Νέα Υόρκη το 2020, το 2022 και το 2023. Την Πέμπτη, 1 Φεβρουαρίου, καταδικάστηκε για κατηγορίες κατασκοπείας, πειρατείας υπολογιστών, περιφρόνησης του δικαστηρίου, ψευδείς δηλώσεις στο FBI και κατοχή εικόνων κακοποίησης παιδιών.

Σύμφωνα με στοιχεία που κοινοποιήθηκαν στη δίκη, ο Schulte εργαζόταν ως προγραμματιστής λογισμικού στο Κέντρο Πληροφοριών στον Κυβερνοχώρο, το οποίο διεξάγει κατασκοπεία στον κυβερνοχώρο εναντίον τρομοκρατικών οργανώσεων και ξένων κυβερνήσεων. Οι εισαγγελείς είπαν ότι το 2016 μετέδωσε τις κλεμμένες πληροφορίες στο Wikileaks και στη συνέχεια είπε ψέματα στους πράκτορες του FBI για τον ρόλο του στη διαρροή.

Οι εισαγγελείς είπαν ότι ήθελε να τιμωρήσει αυτούς που θεωρούσε ότι τον αδίκησαν και είπαν ότι «διεξάγοντας αυτή την εκδίκηση, προκάλεσε τεράστια ζημιά στην εθνική ασφάλεια της χώρας». Το Wikileaks άρχισε να δημοσιεύει τα επίμαχα απόρρητα δεδομένα από τα αρχεία το 2017.

Η διαρροή αυτή, σύμφωνα με τους εισαγγελείς, «έβλαψε άμεσα και βαθιά την ικανότητα της CIA να συλλέγει ξένες πληροφορίες κατά των αντιπάλων της Αμερικής, έθεσε προσωπικό, προγράμματα και περιουσιακά στοιχεία της CIA σε άμεσο κίνδυνο και κόστισε στη CIA εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια». Το FBI πήρε συνέντευξη από τον Schulte αρκετές φορές μετά τη δημοσίευση των δεδομένων από το WikiLeaks, στις οποίες (και πάλι) αρνήθηκε την ανάμειξή του.

Τεύχος 442

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ