Skip to main content
29 November 2022 07:45

4 τάσεις cloud που επηρεάζουν τις επιχειρήσεις

Του Στάθη Ασπιώτη

Το cloud computing γνωρίζει άνθηση τα τελευταία χρόνια, με τις παγκόσμιες δαπάνες για υπηρεσίες cloud να αγγίζουν τα 534 δισ. ευρώ το πρώτο οικονομικό τρίμηνο του 2022, σύμφωνα με έρευνα της Canalys.

H Technology Service Group (TSG) εξετάζει τέσσερις αναδυόμενες τάσεις στο cloud computing που συνεχίζουν να εξελίσσονται και θα επηρεάσουν θετικά τις επιχειρήσεις:

Hybrid & multi-cloud: Αν και η διαχείρισή της μπορεί να γίνει δύσκολη, η υιοθέτηση αυτής της προσέγγισης σημαίνει ότι κάποιος μπορεί να αποκομίσει τα καλύτερα μέρη των κορυφαίων λύσεων cloud στην αγορά. Δίνει περισσότερες επιλογές για προσαρμογή και βοηθά να αποφευχθεί η επιλογή ενός μόνο προμηθευτή.

Το λογισμικό δημόσιου cloud μπορεί συχνά να συνοδεύεται από data bottlenecks, καθώς πολλοί το χρησιμοποιούν ταυτόχρονα, αλλά η εξοικονόμηση κόστους που μπορεί να προσφέρει είναι ένα μεγάλο θετικό χαρακτηριστικό.

Serverless computing: Οι υπολογιστές χωρίς διακομιστή έχουν φέρει επανάσταση στην έννοια της φιλοξενίας εφαρμογών. Αυτή η μέθοδος backend υπηρεσίας σημαίνει ότι η επιχείρηση πληρώνει μόνο για ό,τι χρησιμοποιεί όσον αφορά στα δεδομένα, καθιστώντας την πολύ πιο οικονομική. Την υποδομή των διακομιστών τη διαχειρίζεται ο vendor, επομένως οι developers δεν χρειάζεται να ανησυχούν για υπερβολικό scaling και μπορούν να επικεντρωθούν περισσότερο στην ανάπτυξη.

Cloud ασφάλεια: Η εστίαση στην ασφάλεια του cloud και ο τρόπος με τον οποίο μπορεί να βελτιωθεί για να αποφευχθεί οποιαδήποτε πιθανή ζημιά σε επιχειρήσεις και πληροφορίες θα βοηθήσει στην περαιτέρω ανάπτυξή της.

Τέλος, η αυτοματοποίηση μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ποιότητας κατά το lifecycle συστημάτων σε διάφορους τομείς. Ο αυτοματισμός βελτιώνει την ασφάλεια αφαιρώντας το ανθρώπινο λάθος και απαλλάσσοντας πολλούς μηχανικούς και τεχνικούς ΙΤ από τη διαδικασία ελέγχου σημαντικών συστημάτων που θα μπορούσαν να εκτεθούν σε άτομα με κακόβουλη πρόθεση. Οι ενημερώσεις και τα αντίγραφα ασφαλείας γίνονται επίσης πιο αποτελεσματικά όταν αυτοματοποιηθούν, καθώς μπορούν να εκτελούν και τις δύο λειτουργίες χωρίς την ανάγκη ανθρώπινης αλληλεπίδρασης.

Τεύχος 182

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ