Skip to main content
2 December 2022 07:46

265 εκατ. πρόστιμο επέβαλε η Ιρλανδία στη META

Του Χρίστου Κρανάκη

Η ιδιοκτήτρια των Facebook, Instagram και WhatsApp, ΜΕΤΑ, καλείται να πληρώσει πρόστιμο 265 εκατομμυρίων ευρώ που της επεβλήθη από την Ιρλανδική Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων.

Το πρόστιμο οφείλεται σε παραβίαση δεδομένων, καθώς εκατομμύρια χρήστες του Facebook είδαν τα προσωπικά τους στοιχεία να έχουν διαρρεύσει στο διαδίκτυο. Πιο συγκεκριμένα, το 2019 τηλεφωνικοί αριθμοί και διευθύνσεις e-mail έως και 533 εκατομμυρίων χρηστών εμφανίστηκαν σε ένα διαδικτυακό φόρουμ hacking.

Παρά την υπερασπιστική γραμμή του FB, η οποία τόνισε πως δεν έχει ευθύνη για το περιστατικό, η Ιρλανδική Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων θεώρησε ότι η Meta παραβίαζε το άρθρο 25 των κανόνων του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων (GDPR).

«Επειδή αυτό το σύνολο δεδομένων ήταν τόσο μεγάλο, καθώς υπήρχαν προηγούμενες περιπτώσεις απόξεσης στην πλατφόρμα, όπου τα ζητήματα θα μπορούσαν να είχαν εντοπιστεί με πιο έγκαιρο τρόπο, τελικά επιβάλαμε μια σημαντική κύρωση», είπε η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Helen Dixon. «Οι κίνδυνοι είναι σημαντικοί για τα άτομα όσον αφορά την απάτη, το spam, το smishing, το phishing και την απώλεια ελέγχου των προσωπικών τους δεδομένων, επομένως επιβάλαμε πρόστιμο 265 εκατομμυρίων ευρώ συνολικά», κατέληξε.

Αξίζει να σημειωθεί, πως αυτό δεν είναι το μοναδικό «στιγμιότυπο» στον ανταγωνισμό των Μeta και των αρχών της Ιρλανδίας, καθώς τον Σεπτέμβριο, η Meta άσκησε έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο κατά του προστίμου-ρεκόρ των 405 εκατομμυρίων ευρώ που επιβλήθηκε στο Instagram από την Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων.

Τεύχος 185

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ