LATEST
Τα anime ως δόλωμα για κυβερνοεπιθέσεις

Σε μια νέα έκθεση που εξετάζει την περίοδο από το δεύτερο τρίμηνο του 2024 μέχρι το πρώτο τρίμηνο 2025, η Kaspersky εντόπισε πάνω από 250.000 κυβερνοεπιθέσεις που εμφανίζονται ως δημοφιλή anime μεταξύ άλλων εκπομπών και πλατφορμών streaming που προτιμά το νεανικό κοινό.
Για πολλά μέλη της Gen Z, το streaming είναι κάτι περισσότερο από ένα χόμπι, είναι ένας τρόπος ζωής που παρέχει σύνδεση με τους χαρακτήρες, τους κόσμους και τα fandoms που καθορίζουν την ταυτότητά τους. Από τα anime μέχρι τους νοσταλγικούς μαραθώνιους ταινιών, η σχέση της γενιάς Z με την οθόνη είναι ιδιαίτερη. Αυτή η μοναδική σύνδεση δημιουργεί ένα παράδοξο: Όσο περισσότερο εμπλέκεται συναισθηματικά ο εκάστοτε θεατής, τόσο πιο εύκολο είναι να τον ξεγελάσεις, και ο ενθουσιασμός της Gen Z αποδεικνύεται επικίνδυνος.
Η Kaspersky εντόπισε 251.931 απόπειρες παράδοσης κακόβουλου λογισμικού ή ανεπιθύμητων αρχείων που εμφανίζονται κάτω από τα ονόματα αυτών των τίτλων anime. Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου εκμεταλλεύονται τη σχέση που έχει η Gen Z με αυτές τις σειρές, χρησιμοποιώντας συχνά δολώματα, όπως «αποκλειστικά επεισόδια», «σκηνές που διέρρευσαν» ή «premium πρόσβαση».
Μεταξύ των τίτλων anime, το Naruto κατέλαβε την πρώτη θέση, παρόλο που προβλήθηκε για πρώτη φορά πριν από δύο και πλέον δεκαετίες. Κατά την περίοδο αναφοράς, χρησιμοποιήθηκε ως δόλωμα σε 114.216 απόπειρες επιθέσεων. Το Demon Slayer ακολούθησε με 44.200 απόπειρες επίθεσης. Η αλματώδης άνοδός του τα τελευταία χρόνια, που ενισχύθηκε από τις viral στιγμές και την αυξανόμενη παγκόσμια βάση παικτών, το έκανε φυσικό στόχο για τους κυβερνοεγκληματίες που θέλουν να εκμεταλλευτούν το κύμα της δημοσιότητας. Παράλληλα, το Attack on Titan κατέλαβε την τρίτη θέση με 39.433 εντοπισμένες προσπάθειες διανομής κακόβουλου περιεχομένου.
Εκτός από τα anime, η Kaspersky ανέλυσε επίσης πέντε εμβληματικές ταινίες και σειρές που συνεχίζουν να έχουν απήχηση στην Gen Z: Shrek, Stranger Things, Twilight, Inside Out 2 και Deadpool & Wolverine. Μόνο αυτές οι σειρές αντιπροσώπευαν 43.302 απόπειρες επίθεσης με έντονη αύξηση της προσοχής των κυβερνοεγκληματιών σε αυτούς τους τίτλους στις αρχές του 2025. Αυτό συνδέεται κυρίως με την αύξηση των επιθέσεων στο Shrek, με πάνω από 36.000 απόπειρες συνολικά και μια απότομη αύξηση τον Μάρτιο του 2025, διπλάσια από τον μηνιαίο μέσο όρο του 2024. Πλατφόρμες όπως το Netflix, το Amazon Prime Video, το Disney+, το Apple TV Plus και το HBO Max έχουν αναδιαμορφώσει τις ταινίες, τις σειρές και την παρακολούθηση anime σε μια καθηλωτική, on-demand εμπειρία που ανταποκρίνεται στην ανάγκη της γενιάς Z για εξατομικευμένο περιεχόμενο και storytelling σε παγκόσμια κλίμακα. Για να παρακολουθήσετε τα αγαπημένα σας ψυχαγωγικά προγράμματα με ασφάλεια, η Kaspersky προτείνει μεταξύ άλλων:
• Να χρησιμοποιείτε πάντα μια επίσημη, επί πληρωμή συνδρομή όταν έχετε πρόσβαση σε υπηρεσίες streaming και βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε εφαρμογές από επίσημους ιστότοπους.
• Να επαληθεύετε πάντα τη γνησιότητα των ιστότοπων πριν εισαγάγετε οποιαδήποτε προσωπική πληροφορία. Μείνετε σε αξιόπιστες, επίσημες ιστοσελίδες όταν παρακολουθείτε ή κατεβάζετε περιεχόμενο και ελέγξτε διπλά τις διευθύνσεις URL και την ορθογραφία των ονομάτων εταιρειών για να αποφύγετε τους ιστότοπους phishing.
• Να είστε προσεκτικοί σχετικά με τις επεκτάσεις αρχείων που κατεβάζετε. Τα αρχεία βίντεο δεν πρέπει να έχουν επεκτάσεις .exe ή .msi – αυτές συνήθως σχετίζονται με επιβλαβή προγράμματα.
• Να χρησιμοποιήσετε μια αξιόπιστη λύση ασφαλείας για να εντοπίζετε κακόβουλα συνημμένα αρχεία που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τα δεδομένα σας.