Skip to main content
26 March 2024 07:52

Προσφυγή κατά της Apple

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης και 15 πολιτείες προσέφυγαν στις 21 Μαρτίου, στα αστικά δικαστήρια κατά της Apple καθώς η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η εταιρεία, που κατασκευάζει το iPhone, δημιουργεί μονοπώλιο στην αγορά των κινητών τηλεφώνων, πλήττει μικρότερους ανταγωνιστές και αυξάνει τις τιμές.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, η Apple εντάσσεται έτσι στη χορεία των ανταγωνιστών της, περιλαμβανομένων των Google της Alphabet, Meta Platforms και Amazon.com, οι οποίοι έχουν δεχθεί αστικές προσφυγές από κανονιστικές αρχές των κυβερνήσεων τόσο του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ όσο και του προέδρου Jo Biden.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι η Apple χρεώνει έως και 1.599 δολάρια για ένα iPhone και αποκομίζει μεγαλύτερο κέρδος από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία στη βιομηχανία αυτή. Αξιωματούχοι λένε επίσης ότι η Apple χρεώνει παρασκηνιακά διάφορους εμπορικούς εταίρους της -από εταιρείες ανάπτυξης λογισμικών μέχρι εταιρείες πιστωτικών καρτών και ακόμη και αντιπάλους της όπως η Google- με τρόπους που τελικά αυξάνουν τις τιμές για τους καταναλωτές και ενισχύουν το κέρδος της Apple.

Οι μετοχές της κατασκευάστριας του iPhone κατέγραψαν πτώση κατά 4,1% χθες, Πέμπτη, και έκλεισαν στα 171,37 δολάρια. Η Apple αρνήθηκε τις κατηγορίες που της προσήψε η κυβέρνηση.

«Η αγωγή αυτή απειλεί αυτό που είμαστε και τις αρχές που ξεχώρισαν τα προϊόντα της Apple σε σφόδρα ανταγωνιστικές αγορές. Αν επιτύχει, θα εμποδίσει την ικανότητά μας να δημιουργούμε το είδος της τεχνολογίας που ο κόσμος περιμένει από την Apple – το σημείο τομής της συσκευής, του λογισμικού και των υπηρεσιών», ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ