Skip to main content
26 April 2024 06:49

Περιοχές πειραματόζωα για κυβερνοεπιθέσεις

Με το πιο πρόσφατο κακόβουλο λογισμικό ανά χείρας, οι hackers πειραματίζονται σε επιχειρήσεις στην Αφρική, στην Ασία και στη Νότια Αμερική προτού στοχοποιήσουν πλουσιότερες περιοχές που έχουν πιο εξελιγμένες μεθόδους ασφαλείας, όπως η Βόρεια Αμερική και η Ευρώπη. Αυτό αποκαλύπτει έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη από την εταιρεία κυβερνοασφάλειας Performanta, την οποία δημοσιεύουν οι FT Specialist. Οι hackers χρησιμοποιούν τις αναπτυσσόμενες χώρες ως πλατφόρμα όπου μπορούν να δοκιμάσουν τα κακόβουλα προγράμματά τους πριν στοχοποιήσουν χώρες με περισσότερα συστήματα αποτροπής, είπε η εταιρεία στο Banking Risk and Regulation, του FT Specialist.

Οι πρόσφατοι στόχοι κυβερνοεπίθεσης περιλαμβάνουν μια σενεγαλέζικη τράπεζα, μια εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στη Χιλή, μια φορολογική εταιρεία στην Κολομβία και μια κυβερνητική οικονομική υπηρεσία στην Αργεντινή. Όπως αποκαλύπτει η έρευνα, αυτοί οι στόχοι χτυπήθηκαν δοκιμαστικά.

Τα συμπεράσματα την έρευνας αποκτούν επιπλέον ενδιαφέρον, δεδομένου ότι συμπίπτουν με περίοδο κατά την οποία είναι γνωστό ότι οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο έχουν σχεδόν διπλασιαστεί από την πανδημία και έπειτα. Στον αναπτυσσόμενο κόσμο επιδεινώθηκαν από την ταχεία ψηφιοποίηση και την «ανεπαρκή» προστασία, όπως ανακοίνωσε πρόσφατα το ΔΝΤ.

Οι οικονομικές απώλειες από περιστατικά στον κυβερνοχώρο σε επιχειρήσεις παγκοσμίως από το 2020 έχουν αυξηθεί κοντά στα 28 δισεκατομμύρια δολάρια, με δισεκατομμύρια αρχεία να έχουν κλαπεί ή να έχουν παραβιαστεί, σύμφωνα με το ΔΝΤ, το οποίο επισημαίνει ότι το συνολικό κόστος είναι πιθανό να είναι «ουσιαστικά υψηλότερο».

Η τακτική του «πεδίου δοκιμών» λειτούργησε επειδή οι επιχειρήσεις σε αυτές τις χώρες είχαν «λιγότερη επίγνωση της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο», δήλωσε ο κος Nadir Izrael, επικεφαλής τεχνολογίας στον όμιλο κυβερνοασφάλειας Armis.

ΤΕΥΧΟΣ 498

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ