Skip to main content
15 March 2024 07:55

Οι μικρές επιχειρήσεις το μεγάλο θύμα των κυβερνοεπιθέσεων

Της Ελένης Μιχαηλίδου

Πάνω από τα τρία τέταρτα των περιστατικών στον κυβερνοχώρο επηρέασαν τις μικρές επιχειρήσεις το 2023, σύμφωνα με νέα έκθεση της Sophos. Οι επιθέσεις μέσω ransomware είχαν τον μεγαλύτερο οικονομικό αντίκτυπο σε αυτές τις επιχειρήσεις. Η διαβόητη ομάδα LockBit αποτέλεσε τον δράστη υπεύθυνο για τον μεγαλύτερο αριθμό περιστατικών ransomware για μικρές επιχειρήσεις που χειρίστηκε η Sophos Incident Response πέρυσι, σε ποσοστό 27,59%. Οι μολύνσεις LockBit ήταν σημαντικά υψηλότερες από τις επόμενες πιο δραστήριες ομάδες: Akira (15,52%), BlackCat (13,79%) και Play (10,34%).

Η έκθεση υπογράμμισε επίσης την εξέλιξη των τακτικών που χρησιμοποιούν οι φορείς εκμετάλλευσης ransomware καθώς προχωρά το 2023. Αυτές περιλάμβαναν την αύξηση της χρήσης της εξ’ αποστάσεως κρυπτογράφησης, κατά την οποία οι επιτιθέμενοι χρησιμοποιούν μια μη διαχειριζόμενη συσκευή στα δίκτυα των οργανισμών για να επιχειρήσουν να κρυπτογραφήσουν αρχεία σε άλλα συστήματα μέσω πρόσβασης σε αρχεία δικτύου.

Επιπλέον, οι φορείς εκμετάλλευσης ransomware κατασκευάζουν κακόβουλο λογισμικό που στοχεύει τα λειτουργικά συστήματα macOS και Linux. Οι ερευνητές της Sophos έχουν παρατηρήσει, επίσης, διαρροές εκδόσεων του ransomware LockBit που στοχεύουν το macOS στον επεξεργαστή της ίδιας της Apple και το Linux.

Τεύχος 470

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ