LATEST
Οι κυβερνοαπάτες απομακρύνουν τους νέους από την αγορά απομιμήσεων

Η έκδοση του 2022 του Πίνακα Αποτελεσμάτων για τη Διανοητική Ιδιοκτησία και τη Νεολαία, που δημοσιεύτηκε από το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO), παρέχει επικαιροποιημένες πληροφορίες σχετικά με τη συμπεριφορά των νέων όσον αφορά στις παραβιάσεις της διανοητικής ιδιοκτησίας μετά την πανδημία.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, περισσότεροι από τους μισούς (52%) Ευρωπαίους ερωτηθέντες, ηλικίας μεταξύ 15 και 24 ετών, δήλωσαν ότι είχαν αγοράσει τουλάχιστον ένα προϊόν απομίμησης στο διαδίκτυο κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, τόσο εσκεμμένα όσο και χωρίς πρόθεση, και το ένα τρίτο (33%) δήλωσε ότι είχε αποκτήσει πρόσβαση σε ψηφιακό περιεχόμενο από παράνομες πηγές.
Από όσους προέβησαν στις πράξεις αυτές εσκεμμένα, το 37% αγόρασε προϊόν απομίμησης και το 21% χρησιμοποίησε, έπαιξε, έκανε λήψη ή παρακολούθησε σε πραγματικό χρόνο περιεχόμενο από παράνομες πηγές.
Στην Ελλάδα, το 62% των νέων αγόρασαν εσκεμμένα κάποιο προϊόν απομίμησης, το οποίο είναι και το υψηλότερο ποσοστό στην Ε.Ε., ενώ το 25% απέκτησε εν γνώσει του πρόσβαση σε πειρατικό περιεχόμενο.
Μία ίσως μη αναμενόμενη εξέλιξη είναι ότι το 60% των νεαρών Ευρωπαίων δήλωσαν ότι προτιμούν να έχουν πρόσβαση σε ψηφιακό περιεχόμενο από νόμιμες πηγές, ποσοστό μεγαλύτερο από το 50% που ήταν το 2019. Στην Ελλάδα, το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 57% των νέων. Οι τιμές και η διαθεσιμότητα παραμένουν οι κύριοι παράγοντες που ωθούν στην αγορά προϊόντων απομίμησης και στην ψηφιακή πειρατεία, ωστόσο η φιλική και κοινωνική επιρροή καθίστανται επίσης όλο και πιο σημαντικές.
Τέλος, οι κυβερνοαπειλές και οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις συγκαταλέγονται μεταξύ των κύριων αποτρεπτικών παραγόντων.