Skip to main content
22 April 2024 06:49

Η Thales Alenia Space συμμετέχει στην αποστολή ExoMars 2028

Η Thales Alenia Space υπέγραψε σύμβαση – πλαίσιο με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος, συνολικής αξίας 522 εκατ. ευρώ, για τη συνέχιση των απαραίτητων εργασιών για την ολοκλήρωση της αποστολής ExoMars 2028. Η σύμβαση περιλαμβάνει την ανάπτυξη του θαλάμου εισόδου, καθόδου και προσεδάφισης στον Άρη (EDLM) και τις εργασίες συντήρησης επί των οχημάτων που έχουν ήδη κατασκευαστεί για την αποστολή του 2022.

Η επερχόμενη αποστολή ExoMars, που θα εκτοξευθεί από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι, μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου του 2028, θα εξερευνήσει την επιφάνεια του Άρη αναζητώντας ίχνη παρελθούσας ζωής. Με επικεφαλής την ESA και με τη σημαντική συμβολή της NASA, η αποστολή ExoMars 2028 θα παραδώσει ένα ευρωπαϊκό rover (ρομποτικό όχημα) ικανό για αυτόνομη πλοήγηση στην επιφάνεια του πλανήτη. Προγραμματισμένο να φθάσει στον Άρη το 2030 μετά από ένα μακρύ ταξίδι, το rover, εξοπλισμένο με ένα τρυπάνι που αναπτύχθηκε από τη Leonardo, θα συλλέξει δείγματα εδάφους τρυπώντας το αρειανό έδαφος σε βάθος έως και 2m και θα αναλύσει τις χημικές, φυσικές και βιολογικές ιδιότητές του, χρησιμοποιώντας το προηγμένο μίνι εργαστήριο ALD (Analytical Laboratory Drawer) που αναπτύχθηκε από την Thales Alenia Space.

Παράλληλα, το Trace Gas Orbiter (TGO), το οποίο κατασκευάστηκε με κύριο ανάδοχο την Thales Alenia Space, εξακολουθεί να βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Άρη. Το TGO έχει ως αποστολή την ανίχνευση ίχνους αερίων, ιδίως μεθανίου, στην ατμόσφαιρα του Άρη και διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην κατανόηση πιθανών ενδείξεων ζωής στον πλανήτη. Επιπλέον, συνεχίζει να διαβιβάζει τον μεγαλύτερο όγκο δεδομένων από τον Άρη, μεταξύ άλλων από τα rover Curiosity και Perseverance της NASA, συμβάλλοντας στις συνεχείς ερευνητικές προσπάθειες. Το TGO διαθέτει σημαντική ποσότητα καυσίμων, ενώ η επιχειρησιακή του διάρκεια ζωής θα παραταθεί για να υποστηρίξει την αποστολή ExoMars 2028.

ΤΕΥΧΟΣ 494

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ