Skip to main content
22 July 2025 06:50

Η πορεία της Ελλάδας προς την υιοθέτηση του ΑΙ

Η πορεία της Ελλάδας στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης αντικατοπτρίζει μια ευρύτερη, παγκόσμια πρόκληση: Eνώ η υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης επιταχύνεται, οι επιχειρήσεις εξακολουθούν να δυσκολεύονται να ακολουθήσουν τις εξελίξεις, να διασφαλίζουν ότι διαθέτουν τις κατάλληλες υποδομές, την ασφάλεια και το ταλέντο για την αποτελεσματική κλιμάκωση της τεχνητής νοημοσύνης. Αυτό το φαινόμενο δεν παρουσιάζεται μόνο στην Ελλάδα. Σε όλο τον κόσμο, στελέχη κορυφαίων επιχειρήσεων στον τομέα της τεχνολογίας αντιμετωπίζουν παρόμοια εμπόδια, προσπαθώντας να εφαρμόσουν την ΤΝ σε πραγματική διάσταση.

Η έκθεση ετοιμότητας της Kyndryl συνδυάζει τα σχόλια 3.200 ανώτερων στελεχών με δεδομένα από το Kyndryl Bridge, την πλατφόρμα ενιαίας διαχείρισης ψηφιακών υποδομών της εταιρείας που υποστηρίζεται από τεχνητή νοημοσύνη. Ενώ το 86% των στελεχών στις κορυφαίες επιχειρήσεις είναι βέβαιο ότι η εφαρμογή της AI είναι η καλύτερη δυνατή, μόνο το 29% θεωρεί ότι είναι έτοιμη για μελλοντικούς κινδύνους. Παρά τις σημαντικές επενδύσεις σε τεχνολογίες AI από τη μηχανική μάθηση έως το Generative AI, πολλοί ηγέτες δεν βλέπουν ακόμα θετικά αυτές τις επενδύσεις.

Επιπλέον, οι συνεχιζόμενες προκλήσεις εμποδίζουν την υιοθέτηση της ΤΝ, συμπεριλαμβανομένων των ανησυχιών για το απόρρητο των δεδομένων και την ασφάλεια, των κανονιστικών απαιτήσεων και της αβεβαιότητας σχετικά με την αξία, καθώς οι ηγέτες καθορίζουν τη βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη επιτυχία. Τα παλαιά συστήματα, οι βάσεις δεδομένων και οι ελλείψεις εργαζομένων εξακολουθούν επίσης να περιορίζουν την ικανότητα των επιχειρήσεων να ενσωματώσουν πλήρως την τεχνητή νοημοσύνη στις δραστηριότητές τους.

Πέρα από αυτές τις προκλήσεις, ωστόσο, υπάρχει μια βασική αλήθεια που οι ηγέτες πρέπει να αντιμετωπίσουν σε αυτή τη νέα εποχή των ραγδαίων τεχνολογικών εξελίξεων. Η απλή εφαρμογή και επένδυση στην τεχνητή νοημοσύνη δεν εγγυάται την ετοιμότητα για την ανάπτυξή της σε κλίμακα, τη σίγουρη διαχείριση των αναδυόμενων κινδύνων ή το κέρδος μακροπρόθεσμης αξίας. Καθώς οι επιχειρήσεις κοιτούν μπροστά, η κάλυψη του χάσματος ετοιμότητας θα απαιτήσει ηγέτες που θα είναι υπέρμαχοι της αλλαγής και τα αποτελέσματα θα εξαρτώνται τόσο από τους ανθρώπους, όσο και από την τεχνολογία.

ΤΕΥΧΟΣ 776

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.