Skip to main content
2 May 2025 06:47

Αποτελεσματική η κυβερνοανοσία ενάντια στους κυβερνοεγκληματίες

Η Kaspersky παρουσίασε τα ευρήματα της πρόσφατης έρευνάς της στο GITEX Asia 2025, σύμφωνα με την οποία το 73% των επαγγελματιών στον τομέα της κυβερνοασφάλειας θεωρεί την Κυβερνοανοσία ως μια αποτελεσματική στρατηγική ενάντια στους κυβερνοεγκληματίες, περιορίζοντας τη δυνατότητά τους να εισέρχονται σε δίκτυα και να παραβιάζουν συστήματα. Τα συγκεκριμένα ευρήματα είναι ενδεικτικά μίας αυξανόμενης ανάγκης για την ανάπτυξη συστημάτων ασφαλών εκ κατασκευής, τα οποία μπορούν να αντικαταστήσουν την αποκλειστική εξάρτηση από πρόσθετες λύσεις κυβερνοασφάλειας.

Η έρευνα έχει στόχο να κατανοήσει το πώς προετοιμάζονται οι επιχειρήσεις απέναντι σε ένα ολοένα και πιο απρόβλεπτο περιβάλλον στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, καθώς και τα νέα θέματα που διαμορφώνουν το μέλλον της ασφάλειας IT. Στη μελέτη συμμετείχαν 850 επαγγελματίες κυβερνοασφάλειας από την Ασία του Ειρηνικού, τη Μέση Ανατολή, την Τουρκία και την Αφρική, την Ευρώπη, την Αμερική και τη Ρωσία.

Βασικό σημείο στο οποίο εστίασε η μελέτη της Kaspersky ήταν ο βαθμός εξοικείωσης των συμμετεχόντων με τον όρο «Κυβερνοανοσία» και το πώς αξιολογούν την εν δυνάμει αποτελεσματικότητά της ως μέθοδο αξιόπιστης προστασίας ενάντια στις κυβερνοαπειλές. Η Κυβερνοανοσία ορίζεται αρχικά από την Kaspersky ως έννοια που περιλαμβάνει συστήματα IT και OT, ασφαλή από την κατασκευή τους, χάρη σε μία συγκεκριμένη μεθοδολογία ανάπτυξης και αρχιτεκτονικών προδιαγραφών. Τα συστήματα αυτά είναι δηλαδή εγγενώς ανθεκτικά απέναντι στις κυβερνοεπιθέσεις, μειώνοντας τα κόστη που σχετίζονται με εξωτερικές λύσεις κυβερνοασφάλειας. Είναι εντυπωσιακό ότι, σύμφωνα με την έρευνα, το 85% των συμμετεχόντων έχει εξοικείωση με τον όρο αυτό, καθώς και σωστή κατανόηση του περιεχομένου του.

Μεταξύ όσων γνωρίζουν τον όρο, σχεδόν τα τρία τέταρτα (73%) θεωρούν ότι η Κυβερνοανοσία αποτελεί μια ιδιαίτερα αποτελεσματική στρατηγική ενάντια στους κυβερνοεγκληματίες, περιορίζοντας τη δυνατότητά τους να διεισδύουν σε δίκτυα και να παραβιάζουν συστήματα. Όταν ρωτήθηκαν για τα συγκεκριμένα πλεονεκτήματα που προσφέρει η Κυβερνοανοσία στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, το ένα τρίτο (30%) περίπου απάντησε ότι μπορεί να μειώσει σημαντικά τη συχνότητα των κυβερνοεπιθέσεων, ενώ ένα ελαφρώς μεγαλύτερο ποσοστό (35%) πιστεύει ότι μπορεί να περιορίσει τις αρνητικές επιπτώσεις τέτοιων επιθέσεων. Αξιοσημείωτο είναι ότι ένα αντίστοιχο ποσοστό (34%) των συμμετεχόντων θεωρεί ότι η Κυβερνοανοσία μπορεί να πετύχει και τα δύο αποτελέσματα ταυτόχρονα. Τα ευρήματα αυτά αναδεικνύουν τη διαρκώς αυξανόμενη ανάγκη μίας ενδεχόμενης μετάβασης των εταιρειών σε συστήματα ασφαλή εκ κατασκευής και με περισσότερες δυνατότητες, αντικαθιστώντας τη χρήση λύσεων κυβερνοασφάλειας για τα παραδοσιακά ευάλωτα συστήματα.

Για να ανταποκριθεί στην ανάγκη αυτή, η Kaspersky ανακοίνωσε την επέκταση του λειτουργικού της συστήματος, KasperskyOS, από ενσωματωμένη πλατφόρμα σε βάση γενικής χρήσης. Έχοντας αρχικά σχεδιαστεί ως πλατφόρμα για την ανάπτυξη λύσεων Κυβερνοανοσίας για συγκεκριμένους κλάδους που απαιτούν αυστηρή προστασία, το KasperskyOS πλέον αναγνωρίζεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο και σε όλους τους τομείς που χρησιμοποιούν σύγχρονα συστήματα IT. Το KasperskyOS όχι μόνο αντιμετωπίζει τις προκλήσεις κυβερνοασφάλειας, αλλά ενισχύει και την ανθεκτικότητα των υποδομών. Επιτρέποντας στους πελάτες να αναπτύσσουν απευθείας λύσεις σε μια ασφαλή πλατφόρμα, η Kaspersky προσφέρει το επόμενο εξελικτικό βήμα στην κυβερνοασφάλεια, αφήνοντας πίσω την εκ των υστέρων διαχείριση των ευάλωτων σημείων και την απλή αντιμετώπισή τους με εξωτερικές λύσεις ασφάλειας.

ΤΕΥΧΟΣ 720

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.