Skip to main content
22 February 2022 10:01

Ψηφιακή προετοιμασία για την τουριστική περίοδο

Σύμφωνα με στοιχεία έρευνας του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) – εκτός αν υπάρξει ανατροπή λόγω της πανδημίας – η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας σηματοδοτεί μία μεγάλη αύξηση στις αφίξεις και τις εισπράξεις από τον εισερχόμενο τουρισμό στην περίοδο 2022-2023, με πιθανότητα τα έσοδα να υπερβούν το προηγούμενο υψηλό επίπεδό τους το 2019 (€ 18,18 δισ.) ακόμα και από το 2023.

Δεδομένου ότι ο τουρισμός φέρνει 1 στα 4 ευρώ στην οικονομία – δηλαδή το 25% του ΑΕΠ – αποτελεί την κύρια λαϊκή οικονομία της Ελλάδας. Παράλληλα, ο τουριστικός τομέας περιλαμβάνει έργα υποδομής, ανάπτυξης και επενδύσεων και για αυτό διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στον συνολικό μετασχηματισμό και την πρόοδο της χώρας.

Προκειμένου να επωφεληθούμε περισσότερο ως χώρα από αυτές τις αισιόδοξες προβλέψεις για τον τουρισμό, είναι σημαντική η άμεση – μιας και η τουριστική περίοδος ξεκινά την 1η Μαρτίου – ψηφιοποίηση του συστήματος αφορολόγητων αγορών.

Η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν οι τουρίστες για να λάβουν τα χρήματά τους πίσω βάσει του υπάρχοντος συστήματος επιστροφής ΦΠΑ είναι περίπλοκη και χρονοβόρα. Το αποτέλεσμα είναι να οδηγούμαστε σε μια κατάσταση ταυτόχρονης ζημίας. Οι τουρίστες από την μια πλευρά να χάνουν χρήματα που δικαιωματικά τους ανήκουν (ΦΠΑ που καταβλήθηκε σε μια χώρα του εξωτερικού) καθώς δεν μπαίνουν στον κόπο να τα διεκδικήσουν. Από την άλλη οι χώρες καταλήγουν να χάνουν την ευκαιρία να προωθήσουν αυτό το ελκυστικό πλεονέκτημα της επιστροφής ΦΠΑ, που ταυτόχρονα μειώνει το κόστος της επίσκεψης ενός τουρίστα.

Σύμφωνα με την έκθεση του CEBR, ο εκσυγχρονισμός του συστήματος επιστροφής φόρων είναι πολύ πιο εύκολος από ό,τι φαντάζεται κανείς, αφού το μόνο που απαιτείται είναι μερικές τροποποιήσεις στην ισχύουσα νομοθεσία και ένα ψηφιακό εργαλείο.

Η Refundit, προτείνει να αναβαθμιστεί ψηφιακά η μέχρι σήμερα ξεπερασμένη ελληνική πρακτική με ένα ανοικτό, ψηφιακό, επικεντρωμένο στον καταναλωτή και στους εμπόρους, σύστημα επιστροφής του ΦΠΑ, αποφέροντας πολλαπλά οφέλη σε τουρίστες και συμμετέχουσες επιχειρήσεις. Η πλήρης ψηφιοποίηση των αφορολόγητων αγορών θα οδηγήσει σε μεγαλύτερες δαπάνες από τους τουρίστες, καθιστώντας την εμπειρία του shopping πιο ελκυστική, δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα σε όλους τους εμπόρους να συμμετάσχουν.

Η βασική ιδέα είναι να υποστηριχθούν οι έμποροι και μαζί τους η τοπική οικονομία. Μια τέτοια λύση θα παρέχει τα οφέλη των επιστροφών ΦΠΑ σε όλους τους εμπόρους, συμπεριλαμβανομένων των ΜμΕ, ανεξάρτητα από το αν είναι μικρότεροι σε μέγεθος αγοραστικά ή αν βρίσκονται σε κεντρική περιοχή. Απελευθερώνοντας τη γραφειοκρατία, μειώνεται επίσης και ο φόρτος εργασίας, επιτρέποντας στους εμπόρους να επικεντρωθούν στη μεγιστοποίηση των εσόδων από τις πωλήσεις τους.

Υπάρχει ακόμη χρόνος μέχρι την έναρξη της τουριστικής περιόδου για τις ενέργειες ψηφιοποίησης που θα αναβαθμίσουν το τουριστικό προφίλ της χώρας, προσφέροντας ένα ανταγωνιστικό σύστημα επιστροφής ΦΠΑ.

Τεύχος 14

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ