Skip to main content
9 September 2022 06:44

Ψηφιακή αποτύπωση των νησίδων της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου

Η πρώτη ερευνητική δράση αποτύπωσης των δύο ιστορικών νησίδων της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Αιτωλικού της Κλείσοβας και Βασιλαδιού, υλοποιήθηκε από ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Αρχαιομετρίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου αποτελούμενη από 7 ερευνητές με επικεφαλής τον καθηγητή Νίκο Ζαχαριά, το τριήμερο 1-3 Σεπτεμβρίου 2022.

Σκοπός της ερευνητική δράσης, για τις δύο νησίδες Κλείσοβας και Βασιλαδιού, είναι η διάσωση, αλλά και η αειφόρος ανάδειξη και τουριστική προβολή του πλούσιου περιβαλλοντικού και πολιτιστικού αποθέματος της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Αιτωλικού, που επιχειρείται από τον Δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου και την ΕΦ.Α. Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας.

Οι αποτυπώσεις πραγματοποιήθηκαν με μη επανδρωμένο εναέριο μέσο νέας γενιάς, εφοδιασμένο με κάμερα ακριβείας και φασματόμετρο lidar, ώστε να επιτευχθεί υψηλής πιστότητας αποτύπωση των νησίδων και του περιβάλλοντος χώρου. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε δειγματοληψία των υλικών δόμησης των ναΐσκων τους, για να συμβάλλουν στις προγραμματισμένες εργασίες αποκατάστασης της ΕΦ.Α. Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας.

Η επόμενη φάση του έργου προγραμματίζεται για την άνοιξη του 2023.

Τεύχος 126

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ