Skip to main content
7 February 2022 16:17

Χρεώσεις σταθερής και κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα

Τι έδειξαν οι έρευνες της Tarifica και της IDATE DigiWorld
Μετά από ανάθεση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, η Tarifica και η IDATE DigiWorld διεξήγαγαν έρευνες από τις οποίες προκύπτει η διαφορά μεταξύ των τιμών που διαφημίζονται από τους παρόχους της ελληνικής αγοράς και αυτών που τελικά προσφέρονται στους καταναλωτές.
Η Tarifica χρησιμοποίησε τη μεθοδολογία του «Ορθολογικού Καταναλωτή», που επιλέγει πάντα σωστά το πακέτο υπηρεσιών του παρόχου, η οποία είναι συμβατή με τη μεθοδολογία που χρησιμοποιεί o ΟΟΣΑ, αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η ανάλυση βασίστηκε σε τιμές οι οποίες είναι δημόσια διαθέσιμες από τους παρόχους (π.χ. μέσω των ιστοσελίδων τους), τις οποίες συνέκρινε με τις τιμές που είχε συγκεντρώσει με τα αναλυτικά στοιχεία των εσόδων των παρόχων Cosmote, Vodafone και Wind (ανά υπηρεσία και ανά συνδρομητή) στην Ελλάδα.
Από τη σύγκριση αυτή, η Tarifica διαπίστωσε ότι οι τιμές στους επίσημους τιμοκαταλόγους των εταιρειών δεν είναι αυτές τις οποίες τελικά πληρώνουν οι καταναλωτές.
Αντίστοιχη έρευνα διεξήγαγε και η IDATE, η οποία επέλεξε να βασίσει την αξιολόγησή της στο κριτήριο του μέσου εσόδου ανά χρήστη, θεωρώντας ότι αυτό δίνει ακριβή εκτίμηση της μέσης τιμής που πληρώνουν οι καταναλωτές για τις υπηρεσίες.
Με βάση λοιπόν αυτήν την αξιολόγηση, η Ελλάδα έχει το δεύτερο χαμηλότερο ARPU για σταθερές ευρυζωνικές υπηρεσίες (8,68 ευρώ) μεταξύ των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το τρίτο χαμηλότερο μέσο έσοδο ανά χρήστη ως ποσοστό του κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε μηνιαία βάση μεταξύ των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το δεύτερο χαμηλότερο μέσο έσοδο ανά χρήστη ως ποσοστό του μέσου καθαρού μηνιαίου μισθού (προσαρμοσμένου ως προς τα κόστη διαβίωσης σε όρους ισοτιμίας αγοραστικής δύναμης) μεταξύ 26 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (εκτός της Μάλτας), και το χαμηλότερο μέσο έσοδο ανά χρήστη ως ποσοστό του κατώτατου μισθού μεταξύ 21 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τεύχος 6

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ