Skip to main content
2 September 2024 06:41

Υπερψηφίστηκε μνημόνιο ψηφιακής συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου

Δεκτό κατά πλειοψηφία έγινε από την επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, το νομοσχέδιο που κυρώνει το μνημόνιο ψηφιακής συνεργασίας μεταξύ του ελληνικού υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του αντίστοιχου κυπριακού.

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κος Δημήτρης Παπαστεργίου, έκανε λόγο για «μία σημαντική ψηφιακή συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, οι σχέσεις των οποίων διέπονται από κοινά και αναλλοίωτα στον χρόνο χαρακτηριστικά».

«Είναι περιττό να περιγράψω πόσο κοντά νιώθουμε με την κυπριακή κυβέρνηση και τον κυπριακό λαό. Με την παρούσα συμφωνία ερχόμαστε ακόμα πιο κοντά, δημιουργώντας βάσεις και σχέσεις με ορίζοντα τις επόμενες δεκαετίες, γιατί η προοπτική αλλά και η κοινή αντίληψη των πραγμάτων είναι αυτή που ενδυναμώνει τέτοιες σχέσεις.

Καθημερινά χιλιάδες Έλληνες πολίτες ζούνε και κινούνται στην Κύπρο και αντιστοίχως ένα μεγάλο νούμερο Κυπρίων κάνουν το ίδιο στην Ελλάδα. Γιατί να μην κάνουμε τη ζωή τους ακόμα πιο εύκολη και πιο αποτελεσματική με λιγότερη γραφειοκρατία; Γιατί να μην κάνουμε την αυτονόητη και δεδομένη συνεργασία των δύο κρατών ακόμα πιο απλή και ελκυστική στις επενδύσεις με κοινούς τρόπους αντιμετώπισης των ψηφιακών προκλήσεων; Οι ανάγκες και από τις δύο πλευρές είναι κοινές για ταχύτητα στη διακίνηση εγγράφων. Στόχος λοιπόν είναι λιγότερη γραφειοκρατία περισσότερη διαφάνεια και αποτελεσματικότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κος Παπαστεργίου.

Όπως είπε περαιτέρω, «η συνεργασία μας θα είναι αμφίπλευρη, Ελλάδα και Κύπρος, σεβόμενες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την ιδιότητά τους ως κράτη μέλη της ΕΕ, θα προχωρήσουν στην υλοποίηση του μνημονίου, που σκοπό έχει από την πλευρά μας, να δανειστούμε από την Κύπρο την τεχνογνωσία η οποία έχει αναπτυχθεί εξαιρετικά».

«Η συμφωνία είναι εξαιρετικά σημαντική, όχι μόνο για το ψηφιακό της αποτύπωμα στην Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά γιατί πλέον αποκτάμε σε καθημερινή βάση κοινές διαδικασίες, κοινή οπτική στην ψηφιακή εποχή, κοινή αντιμετώπιση προκλήσεων, ευκαιριών, αλλά και κινδύνων. Η παρούσα συμφωνία αποτελεί πυλώνα για το πώς η Ευρώπη μπορεί να χειριστεί ανάλογα θέματα, καθώς είναι μάλλον η πρώτη τέτοιου είδους διακρατική συμφωνία και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Δύο κράτη, ένα έθνος, αλλά πλέον αποκτούν μία ψηφιακή πορεία», κατέληξε ο κος Παπαστεργίου.

ΤΕΥΧΟΣ 567

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ