Skip to main content
17 November 2022 07:50

Τρία σενάρια για τον τραπεζικό κλάδο μέχρι το 2035

Η νέα μελέτη για το μέλλον των τραπεζών, Banking in 2035: three possible futures, πραγματοποιήθηκε από το Economist Impact, με τη στήριξη της SAS, εταιρείας AI και analytics. Η μελέτη είναι ξεκάθαρη σχετικά τα διλήμματα που προκύπτουν για τη κλιματική αλλαγή, τον οικονομικό κατακερματισμό και τις διάχυτες οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες.

Το πρώτο κομμάτι μιας μελέτης που χωρίζεται σε δυο μέρη, παρουσιάζει τρία πιθανά σενάρια για το τραπεζικό τοπίο του 2035:

Μπορούν οι μετασχηματισμένες τράπεζες να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη του κοινού;

Οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες κατατάσσονται σταθερά, ειδικά από το 2008, μεταξύ των τομέων με τη μικρότερη εμπιστοσύνη, εμπνέοντας σήμερα εμπιστοσύνη σε μόλις λίγο πάνω από το μισό (54%) του κοινού, σύμφωνα με το Edelman Trust Barometer του 2022.

Το 1ο Σενάριο για το 2035 προβλέπει έναν κόσμο όπου οι τράπεζες αξιοποιούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό για να αποκαταστήσουν την εικόνα τους. Οι τράπεζες θα έχουν ενισχύσει τα εργαλεία data privacy και κυβερνοασφάλειας και θα προασπίζονται τη θέσπιση κανονιστικών ρυθμίσεων με επίκεντρο τον καταναλωτή. Η μεγαλύτερη διαφάνεια και η προστασία των καταναλωτών ενισχύουν την εμπιστοσύνη του κοινού, τροφοδοτώντας την ανοικτή τραπεζική και τις συνεργασίες που φέρνουν νέα προσοδοφόρα προϊόντα και υπηρεσίες. Οι ψηφιακές πλατφόρμες ενοποιούν απρόσκοπτα κάθε πτυχή της οικονομικής ζωής των πελατών σε μια εξατομικευμένη και ευέλικτη εμπειρία.

Θα μπορούσαν οι τράπεζες να ενισχύσουν τη συλλογική δράση του κλάδου για την κλιματική αλλαγή και να ενισχύσουν την πράσινη μετάβαση;

Το 2ο Σενάριο προβλέπει ότι το 2035 θα δημιουργηθεί μια παγκόσμια κοινότητα, δεσμευμένη να δρα πάντα προς όφελος του κλίματος, όπου η απεξάρτηση από τον άνθρακα θα αποτελεί πρωταρχικό μέλημα σε όλους τους τομείς της ενέργειας, των υποδομών και των μεταφορών. Οι πόλεις θα έχουν επανασχεδιαστεί με στόχο την καλύτερη ενεργειακή απόδοση και την κλιματική ανθεκτικότητα. Οι οικονομικά αποδοτικές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και οι πράσινες τεχνολογίες θα επικρατήσουν.

Πώς θα αποδίδουν οι τράπεζες σε έναν γεωπολιτικά κατακερματισμένο κόσμο;

Το 3ο Σενάριο περιγράφει μια γεωπολιτικά κατακερματισμένη παγκόσμια σκηνή το 2035, με αγώνα για την επικράτηση διαφορετικών συμφερόντων και μείωση της συνεργασίας ανάμεσα στους παγκόσμιους οικονομικούς κολοσσούς. Διμερείς και περιφερειακές συμφωνίες θα έχουν αντικαταστήσει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα θα έχει διαταραχθεί από τα εναλλακτικά συστήματα πληρωμών των ανταγωνιστών και την άνοδο των ψηφιακών νομισμάτων.

Η SAS θα παρουσιάσει σύντομα και το δεύτερο μέρος της μελέτης για το μέλλον των τραπεζών.

Τεύχος 174

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ