Skip to main content
19 September 2022 06:46

Το Microsoft Azure συνεργάζεται με τους δορυφόρους Starlink για πρόσβαση στο Cloud

Του Στάθη Ασπιώτη

Με τη βοήθεια της SpaceX του Elon Musk, η Microsoft κάνει το επόμενο βήμα προς τη σύγκλιση του cloud computing με τη διαθέσιμη δορυφορική συνδεσιμότητα, οπουδήποτε.

Η Microsoft ανακοίνωσε την έναρξη ενός ιδιωτικού preview για το Azure Orbital Cloud Access, το οποίο επιτρέπει στους χρήστες να συνδέονται στο cloud με ένα μόνο βήμα, από σχεδόν οπουδήποτε, μέσω των δορυφόρων Starlink της SpaceX.

Έως τώρα, η προεπισκόπηση περιορίζεται στους κυβερνητικούς πελάτες του Microsoft Azure. Αλλά ο Jason Zander, εκτελεστικός αντιπρόεδρος των στρατηγικών αποστολών και τεχνολογιών της Microsoft, δήλωσε ότι «αυτή τη στιγμή εργαζόμαστε για τη γενική διαθεσιμότητα και την εμπορική επέκταση».

Η ανακοίνωση, η οποία συμπίπτει με το World Satellite Business Week conference στο Παρίσι, έρχεται σχεδόν δύο χρόνια αφότου η Microsoft ανακοίνωσε ότι συνεργάζεται με τη SpaceX για την πρόσβαση στο cloud μέσω δορυφόρων. Από τότε, η SpaceX έχει εκτοξεύσει περισσότερους από 2.000 επιπλέον δορυφόρους Starlink. Αυτές οι συνεχείς εξελίξεις ανοίγουν το δρόμο για το Azure Orbital Cloud Access.

«Η παγκόσμια συνδεσιμότητα υψηλής ταχύτητας και χαμηλής καθυστέρησης του Starlink, σε συνδυασμό με την υποδομή Azure, θα επιτρέψει στους χρήστες να έχουν πρόσβαση στο cloud computing που μοιάζει με ίνα οπουδήποτε και οποτεδήποτε», δήλωσε η Gwynne Shotwell, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της SpaceX. «Είμαστε ενθουσιασμένοι που προσφέρουμε αυτή τη λύση τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα».

Η SpaceX προσφέρει ήδη πρόσβαση στο Starlink σε εμπορική βάση, αλλά η συμφωνία για το Microsoft Azure είναι μια συμφωνία πακέτου. Η τιμολόγηση περιλαμβάνει μια μηνιαία συνδρομή για την τιμή κεραίας και ένα μοντέλο pay-as-you-go για τη χρήση δορυφορικής χωρητικότητας.

Η υπηρεσία χρησιμοποιεί τεχνολογία δικτύωσης με λογισμικό της Juniper Networks,το οποίο επιτρέπει στους πελάτες να δώσουν προτεραιότητα στη συνδεσιμότητα μεταξύ δικτύων οπτικών ινών, κυψελοειδών και δορυφορικών δικτύων.

Η Microsoft και η SpaceX έχουν κάνει ήδη πιλοτικές δοκιμές.

Επιπλέον, ο Jason Zander ανακοίνωσε ότι η πλατφόρμα δορυφορικού ελέγχου μέσω cloud της Microsoft, το Azure Orbital Ground Station, μεταβαίνει σε γενική διαθεσιμότητα μετά από δύο χρόνια ανάπτυξης. Μεταξύ των συνεργατών της Microsoft για την εκκίνηση του «σταθμού εδάφους ως υπηρεσία» είναι η KSAT, ένας παγκόσμιος πάροχος υπηρεσιών επίγειου σταθμού με έδρα στη Νορβηγία, οι Pixxel και Muon Space ως πρώτοι χρήστες της πλατφόρμας, όπως και η Loft Orbital, μια εταιρεία διαστημικών υποδομών με έδρα την Καλιφόρνια.

Τεύχος 132

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ