Skip to main content
30 August 2022 06:49

Το iOS εμποδίζει τη λειτουργία VPN και εκθέτει τα δεδομένα

Κατά τη σύνδεση σε μια VPN υπηρεσία, ένα λειτουργικό σύστημα θα πρέπει να κλείσει όλες τις υπάρχουσες συνδέσεις στο διαδίκτυο και να τις αποκαταστήσει μέσω της προστατευμένης VPN σύνδεσης.

Ο ερευνητής ασφαλείας Michael Horowitz λέει ότι οι υπηρεσίες VPN στο iOS δεν λειτουργούν όπως αναμένεται, τουλάχιστον τα τελευταία δύο χρόνια – το πρόβλημα αυτό είχε αναφερθεί και από την Proton VPN το 2020. Οποιοδήποτε VPN φαίνεται αρχικά να λειτουργεί, δίνοντας στη συσκευή μια νέα διεύθυνση IP, διακομιστές DNS και ένα τούνελ για νέα κίνηση, γράφει ο Horowitz. Ωστόσο, οι περίοδοι σύνδεσης και οι συνδέσεις που δημιουργούνται πριν από την ενεργοποίηση ενός VPN δεν τερματίζονται και μπορούν ακόμα να στείλουν δεδομένα εκτός της σήραγγας VPN ενώ είναι ενεργό. Το αποτέλεσμα είναι διαρροές δεδομένων από τη συσκευή της Apple, ενώ ο χρήστης πιστεύει ότι προστατεύεται.

Η Proton VPN προτείνει κατά την εκκίνηση μιας VPN υπηρεσίας, να ενεργοποιείται η λειτουργία πτήσης και μετά να απενεργοποιείται για να αναγκαστεί το λειτουργικό σύστημα να αποσυνδεθεί και να επανασυνδεθεί στις υπάρχουσες σελίδες. Ο Horowitz από την άλλη υποστηρίζει ως μόνη λύση για τη διασφάλιση του απορρήτου και της ασφάλειας τη χρήση ενός VPN router.

Τεύχος 118

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ