Skip to main content
8 September 2022 06:50

Το Google Maps προτείνει πλέον διαδρομή ανάλογα με τον τύπο κινητήρα

Οικολογικές διαδρομές στους Χάρτες Google διατίθενται σταδιακά στην Ελλάδα και σε ακόμη σχεδόν 40 χώρες σε όλη την Ευρώπη. Η υπηρεσία αυτή επιτρέπει την επιλογή της διαδρομής με τη χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμων, η οποία βοηθάει όχι μόνο στην εξοικονόμηση χρημάτων από τα καύσιμα, αλλά και στη μείωση των εκπομπών άνθρακα.

Η πιο οικονομική διαδρομή εξαρτάται από τον τύπο κινητήρα του αυτοκινήτου. Για παράδειγμα, οι πετρελαιοκινητήρες είναι συνήθως πιο αποδοτικοί για την εξοικονόμηση καυσίμων σε υψηλότερες ταχύτητες από τους βενζινοκινητήρες ή τους κινητήρες αερίου, ενώ τα υβριδικά και ηλεκτρικά οχήματα έχουν καλύτερες επιδόσεις σε συνθήκες κυκλοφοριακής κίνησης. Γι’ αυτό, μέσα στις επόμενες εβδομάδες, θα δοθεί η δυνατότητα στους οδηγούς που αναζητούν οικολογικές διαδρομές στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και τον Καναδά να αναφέρουν τον τύπο του κινητήρα τους – βενζίνη ή φυσικό αέριο, πετρέλαιο, υβριδικό ή ηλεκτρικό όχημα (EV) – προκειμένου να μπορούν να επιλέγουν την καλύτερη διαδρομή και να έχουν τις πιο ακριβείς εκτιμήσεις αποδοτικότητας καυσίμου ή ενέργειας.

Η τεχνολογία αυτή κατέστη δυνατή χάρη σε στοιχεία του Εθνικού Εργαστηρίου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (NREL) του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ και σε δεδομένα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος. Συνδυάζοντάς τα με τις τάσεις οδήγησης στους Χάρτες Google, αναπτύχθηκαν προηγμένα μοντέλα machine learning, βασισμένα στους πιο δημοφιλείς τύπους κινητήρων συγκεκριμένων περιοχών.

Τεύχος 125

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ