Skip to main content
16 April 2024 06:42

Το Cosmote Chronos «ζωντανεύει» την Ακρόπολη

Η συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Cosmote, με τη στήριξη και του Μουσείου Ακροπόλεως, στο πλαίσιο της Σύμβασης Πολιτιστικής Χορηγίας, και μέσω της εφαρμογής επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας Cosmote Chronos, κάνει τα μνημεία του Ιερού Βράχου και των κλιτύων της Ακρόπολης, να «ζωντανεύουν». Η εφαρμογή προσφέρεται δωρεάν στο ελληνικό και παγκόσμιο κοινό, στα κινητά τηλέφωνα και tablet.

Οι χρήστες της εφαρμογής μπορούν να θαυμάσουν τα μνημεία στο φυσικό τους μέγεθος και να περιηγηθούν στο εσωτερικό τους από οπουδήποτε, είτε βρίσκονται πάνω στην ίδια την Ακρόπολη, είτε σε οποιοδήποτε σημείο της Ελλάδας ή του εξωτερικού. Πάνω στον Ιερό Βράχο η εμπειρία απογειώνεται, καθώς με τη χρήση επαυξημένης πραγματικότητας οι εικονικές ψηφιακές αναπαραστάσεις προβάλλονται δυναμικά και με ακρίβεια επάνω στη σημερινή εικόνα των μνημείων, όπως αυτή καταγράφεται από την κάμερα της φορητής συσκευής.

Καινοτομία της εφαρμογής αποτελεί η ψηφιακή βοηθός – ξεναγός «Κλειώ». Εφόσον η φορητή συσκευή υποστηρίζει και συνδέεται σε δίκτυο 5G, καθώς απαιτεί υψηλή ταχύτητα μετάδοσης δεδομένων και σχεδόν μηδενικό χρόνο απόκρισης, η Κλειώ μπορεί με τη χρήση προηγμένης τεχνητής νοημοσύνης να συνομιλήσει με τον χρήστη σε πραγματικό χρόνο, έχοντας ήδη τη δυνατότητα να απαντήσει σε περισσότερες από 10.000 ερωτήσεις για την Ακρόπολη στα ελληνικά και στα αγγλικά.

ΤΕΥΧΟΣ 490

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ