Skip to main content
6 September 2022 06:46

Το Android 14 θα είναι συμβατό με δορυφορικά σήματα

Του Στάθη Ασπιώτη

Ο Αντιπρόεδρος της Google για πλατφόρμες και οικοσυστήματα, ο Hiroshi Lockheimer, φάνηκε να υποδεικνύει ότι το Android 14, η επόμενη έκδοση του λειτουργικού συστήματος, θα είναι συμβατό με δορυφορικές επικοινωνίες, ακολουθώντας μια ευρύτερη τάση που θέλει τις mainstream συσκευές να λαμβάνουν διαστημικά σήματα.

Μέσα από ένα tweet, ο Lockheimer σημείωσε ότι η ομάδα του εργαζόταν για να ενεργοποιήσει τις δορυφορικές επικοινωνίες στην επόμενη έκδοση του λειτουργικού συστήματος. Η Google μόλις κυκλοφόρησε το Android 13 και αναμένεται να κυκλοφορήσει μια beta της έκδοσης 14 τον Απρίλιο του 2023.

Η Apple φημολογείται ότι ετοιμάζει μια υπηρεσία δορυφορικών μηνυμάτων με την Globalstar στο επόμενο iPhone της, το οποίο έχει προγραμματιστεί να παρουσιάστει στις 7 Σεπτεμβρίου.

Η εκμετάλλευση της δορυφορικής συνδεσιμότητας για την κάλυψη κενών κάλυψης δικτύου κινητής τηλεφωνίας είναι σίγουρα ένα καυτό θέμα. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της SpaceX, Elon Musk, και το αφεντικό της T-Mobile στις ΗΠΑ, Mike Sievert, έχουν ήδη ανακοινώσει ότι η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας σχεδιάζει να προσφέρει βασικές υπηρεσίες σε κινητά τηλέφωνα χρησιμοποιώντας τους δορυφόρους δεύτερης γενιάς του Starlink.

Εντωμεταξύ, η AT&T σύναψε συμφωνία με τον ανταγωνιστή της Starlink, OneWeb, για την πώληση ευρυζωνικών υπηρεσιών σε επιχειρήσεις εκτός της περιοχής του δικτύου οπτικών ινών της και η Verizon σχεδιάζει να επεκτείνει την πρόσβαση σε κοινότητες που δεν εξυπηρετούνται μέσω μιας συνεργασίας με την Amazon.

Επιπλέον, η AST SpaceMobile στοχεύει να ξεκινήσει μια υπηρεσία από τηλέφωνο σε δορυφόρο και έχει συμφωνίες με διάφορους παρόχους, ενώ η Start-up Lynk Global σχεδιάζει να προσφέρει εμπορικές υπηρεσίες μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και εγγεγραμμένους παρόχους σε όλη την Κεντρική Αφρική, τη Μογγολία καθώς και πολλά έθνη του Ειρηνικού και της Καραϊβικής.

Τεύχος 123

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ