Skip to main content
21 June 2023 06:52

Το 58% των κακόβουλων λογισμικών που πωλούνται είναι ransomware

Η ομάδα Kaspersky Digital Footprint Intelligence παρουσίασε νέα μελέτη, που αποκαλύπτει ότι το ransomware είναι το πιο διαδεδομένο Malware-as-a-Service (MaaS) τα τελευταία επτά χρόνια. Η μελέτη βασίζεται σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 97 είδη κακόβουλου λογισμικού που διανέμονται στο dark web και σε άλλες πηγές. Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου συχνά μισθώνουν infostealers, botnets, loaders και backdoors για να πραγματοποιήσουν τις επιθέσεις τους.

Συγκεκριμένα, οι ειδικοί της Kaspersky, για να εντοπίσουν τους πιο δημοφιλείς τύπους, εξέτασαν τον όγκο πωλήσεων διαφόρων κατηγοριών κακόβουλου λογισμικού, καθώς και τις αναφορές, συζητήσεις, αναρτήσεις και search ads στο darknet και σε άλλες πήγες που σχετίζονται με το MaaS. Πρώτο αναδείχθηκε το ransomware, δηλαδή το κακόβουλο λογισμικό που κρυπτογραφεί δεδομένα και απαιτεί πληρωμή για την αποκρυπτογράφησή τους. Αντιπροσώπευε το 58% όλων των κατηγοριών που διανεμήθηκαν στο πλαίσιο του μοντέλου MaaS μεταξύ 2015 και 2022. Η δημοτικότητα του ransomware μπορεί να αποδοθεί στην ικανότητά του να αποφέρει υψηλότερα κέρδη σε μικρότερο χρονικό διάστημα από ό,τι άλλοι τύποι κακόβουλου λογισμικού.

Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου μπορούν να «εγγραφούν» δωρεάν στο Ransomware-as-a-service (RaaS). Μόλις εγγράφουν στο πρόγραμμα, πληρώνουν για την υπηρεσία μετά την πραγματοποίηση της επίθεσης. Το ποσό πληρωμής καθορίζεται από το ποσοστό του ποσού που καταβάλλει το θύμα, το οποίο συνήθως κυμαίνεται από 10 έως 40 τοις εκατό κάθε συναλλαγής. Ωστόσο, η χρήση αυτής της υπηρεσίας δεν είναι απλή υπόθεση, καθώς προϋποθέτει την εκπλήρωση αυστηρών απαιτήσεων.

Στη συνέχεια της κατάταξης, τα infostealers αντιπροσώπευαν το 24% των κατηγοριών κακόβουλου λογισμικού που διανεμήθηκαν ως υπηρεσία τη συγκεκριμένη περίοδο. Τα infostealers είναι κακόβουλα προγράμματα που έχουν σχεδιαστεί για να κλέβουν δεδομένα, όπως κωδικούς πρόσβασης, τραπεζικές κάρτες και στοιχεία λογαριασμών, ιστορικό προγράμματος περιήγησης, δεδομένα από cryptowallets κ.ά.

Τέλος, το 18% των τύπων κακόβουλου λογισμικού που πωλούνται ως υπηρεσία αποδείχθηκε ότι είναι botnets, loaders και backdoors. Αυτές οι απειλές συνδυάζονται σε μία ομάδα, καθώς συχνά έχουν κοινό στόχο να αναπαράγουν και να εκτελέσουν άλλο κακόβουλο λογισμικό στη συσκευή του θύματος.

Τεύχος 310

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ