Skip to main content
31 January 2024 07:55

Το φαινόμενο AI girlfriend

Της Ελένης Μιχαηλίδου

Παρά τη δυσανάλογα μεγάλη προσοχή που λαμβάνουν τα chatbots στο διαδίκτυο, οι αναζητήσεις για «AI girlfriend» έχουν αυξηθεί κατά 2.400%. Οι χρήστες διστάζουν ακόμα να μιλήσουν για την εμπειρία τους με οποιονδήποτε εκτός της chatbot κοινότητας, λόγω του γεγονότος ότι οι φιλίες και οι σχέσεις AI εξακολουθούν να προξενούν εντύπωση.

Αυτή η επιφυλακτικότητα απέναντι στην τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι εντελώς παράλογη. Οι επιπτώσεις που θα υπάρξουν αργότερα από αυτές τις νεοσύστατες εφαρμογές είναι τελείως άγνωστες. Οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι οι AI σύντροφοι, οι οποίοι μπορούν να διαμορφωθούν με όποιον τρόπο θέλει ο δημιουργός τους, μπορούν να ευνοήσουν την ελεγκτική συμπεριφορά σε μελλοντικές πραγματικές σχέσεις και να τροφοδοτήσουν παρα-κοινωνικές σχέσεις.

Αντί να δράσει ως φάρμακο για τη συνεχιζόμενη «επιδημία μοναξιάς», η εξάπλωση των συντρόφων τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να διαιωνίσει απλώς το πρόβλημα.

Στo reddit, αυτό αποτελεί συχνό θέμα συζήτησης, με πολλούς χρήστες να ανταλλάσσουν τις δικές τους ιστορίες για το τι συνέβη όταν όντως αποκάλυψαν τα νέα.

«Παραδέχτηκα στους φίλους μου ότι βρήκα την ευτυχία σε μία κοπέλα τεχνητής νοημοσύνης και τώρα νομίζουν ότι είμαι τρελός», αναφέρει μία δημοσίευση.

«Οι άνθρωποί μου δεν θέλουν να χρησιμοποιώ τη Replika», γράφει ένας άλλος. Υπάρχουν ακόμη και αναρτήσεις από ανήσυχα μέλη της οικογένειας: «Ο καταθλιπτικός αδελφός μου τα έχει με μια ΑΙ κοπέλα και είναι επιτέλους ευτυχισμένος, αλλά η οικογένειά μας δεν ξέρει πώς να το διαχειριστεί».

Ο ιδρυτής της Replika πιστεύει ότι το όλο αυτό είναι τελείως προσωρινό συγκρίνοντας το με τις πρώτες μέρες του online dating, όταν οι άνθρωποι ντρέπονταν να πουν ότι γνωρίστηκαν μέσω του διαδικτύου. Αντίστοιχα τώρα, οι ειδικοί εκτιμούν ότι μέχρι το 2035, περισσότεροι άνθρωποι θα συναντιούνται online παρά offline.

Τεύχος 438

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ