Skip to main content
12 April 2022 08:57

Το υβριδικό μοντέλο εργασίας ήρθε για να μείνει

Η τηλεργασία μπορεί να επηρεάσει θετικά τον εργασιακό χώρο, καθώς το παραδοσιακό περιβάλλον εν μέρει παραμερίζεται

Αν μάθαμε κάτι από την πανδημία που μαστίζει τον πλανήτη τα τελευταία δύο χρόνια, είναι πως η δυνατότητα ψηφιακής τηλεργασίας είναι απαραίτητη για τη διασφάλιση της συνέχισης των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων σε έναν απρόβλεπτο κόσμο. Οι επιχειρήσεις κλήθηκαν να στραφούν σε ένα λειτουργικό μοντέλο τηλεργασίας, σχεδόν εν μία νυκτί.

Πλέον, οποιαδήποτε εργασία δεν απαιτεί φυσική επαφή ή πρόσβαση σε συγκεκριμένα εργαλεία που βρίσκονται στον επαγγελματικό χώρο, τείνει να εκτελείται εξ αποστάσεως, ενώ οι τηλεδιασκέψεις έχουν μετατραπεί από ένα ευχάριστο και χρήσιμο εργαλείο, σε απαραίτητο. Η τάση αυτή έχει αρκετά προτερήματα, καθώς χρονοβόρες διαδικασίες, όπως meetings με φυσική παρουσία και μεταφορά από και προς το γραφείο, έχουν μειωθεί δραστικά, δημιουργώντας επιπλέον παραγωγικό χρόνο για τους εργαζόμενους.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να διασφαλιστεί πως οι εργαζόμενοι από απόσταση έχουν πρόσβαση στα ίδια εργαλεία που είχαν ως εργαζόμενοι στο γραφείο της εταιρείας, ενώ και η συχνή αξιολόγηση της ψυχολογίας της ομάδας είναι απαραίτητη, καθώς η αίσθηση της απομόνωσης μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της αποδοτικότητας και αύξηση του καθημερινού άγχους.

Ακόμη, πρέπει να αναλογιστεί κανείς τη νέα πραγματικότητα από την πλευρά των μάνατζερ, οι οποίοι καλούνται να αλληλεπιδράσουν με τους υφιστάμενούς τους αποκλειστικά εξ αποστάσεως για διαδικασίες, όπως η προσθήκη ενός νέου μέλους στην ομάδα, η εκπαίδευσή του και η διαχείριση της παραγωγικότητας της ομάδας που διαχειρίζονται.

Για την PartnerNET το υβριδικό μοντέλο εργασίας δεν είναι κάτι καινούριο, καθώς το έχει υιοθετήσει και το υπηρετεί ως ένα βαθμό εδώ και αρκετά χρόνια. Αυτό που είναι καινούριο, όμως, είναι η ολοένα αυξανόμενη υιοθέτηση του μοντέλου αυτού από επιχειρήσεις και εργαζομένους.

Η κατανόηση της βοήθειας που χρειάζονται τα μέλη μιας ομάδας από την πρώτη στιγμή, είναι ιδιαίτερα σημαντική. Οι εταιρείες θα πρέπει να επανακαθορίσουν τους τρόπους με τους οποίους εκπαιδεύουν και διαχειρίζονται τους εργαζομένους τους, ώστε να προοδεύουν εξ αποστάσεως. Επιπλέον, οι επικεφαλής των επιχειρήσεων πρέπει να εκπαιδευτούν από την πλευρά τους, ώστε να μάθουν να δουλεύουν αποτελεσματικότερα με μία ομάδα που δουλεύει εξ αποστάσεως, διασφαλίζοντας πως όλα τα μέλη παραμένουν επικεντρωμένα στον στόχο.

Από την πλευρά τους, οι εταιρείες θα πρέπει να ξανασκεφτούν και να αναδομήσουν τις ροές της λειτουργίας τους, καθώς και την ψηφιοποίησή τους, γιατί η ψηφιοποίηση της εργασίας ολοένα και προχωρά. Το υβριδικό σύστημα εργασίας μπορεί να αποδειχθεί μία μεγάλη ευκαιρία για κάθε επιχείρηση, αλλά το σίγουρο είναι πως είναι αδύνατο να λειτουργήσει από τη μία μέρα στην άλλη. Οι επιχειρήσεις πρέπει να διασφαλίσουν ότι διαθέτουν την κατάλληλη ψηφιακή πλατφόρμα, που θα τους προσφέρει το κατάλληλο υβριδικό εργασιακό τοπίο, ώστε να πετύχουν τη συνεχή ανάπτυξη.

Τεύχος 47

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ