Skip to main content
17 November 2022 07:53

Το νέο flagship chip της Qualcomm κάνει τα πάντα με AI

Του Στάθη Ασπιώτη

Η Qualcomm παρουσίασε το νέο Snapdragon 8 Gen 2. Το νέο αυτό chip αξιοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για να βελτιώσει τις βασικές εμπειρίες του smartphone, όπως την κάμερα, τη συνδεσιμότητα, το gaming, την ασφάλεια και τον ήχο.

Στο κομμάτι συνδεσιμότητας, που ονομάζεται Snapdragon Connect, το Snapdragon 8 Gen 2 είναι ο πρώτος στον κόσμο επεξεργαστής mobile 5G AI, καθώς και η μοναδική εμπορική λύση Wi-Fi 7 που χρησιμοποιεί High Band Simultaneous Multi-Link.

Το Snapdragon 8 Gen 2 χρησιμοποιεί X70 5G Modem-RF System και AI για να βελτιώσει τις ταχύτητες λήψης και μεταφόρτωσης 5G, την κάλυψη, τον λανθάνοντα χρόνο και την απόδοση ισχύος. Επιπλέον, το 8 Gen 2 διαθέτει 5G+5G/4G Dual-SIM Dual-Active, πράγμα που σημαίνει ότι το τηλέφωνο μπορεί να υποστηρίξει δύο SIM, 4G και 5G ή 5G και 5G, χωρίς να χρειάζεται φυσική αλλαγή των καρτών.

Το υποσύστημα FastConnect 7800 παρέχει την πιο προηγμένη συνδεσιμότητα Bluetooth και Wi-Fi. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Wi-Fi 7 High Band Simultaneous Multi-Link, το οποίο λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο με το carrier aggreegation της κινητής τηλεφωνίας σε ένα κυψελοειδές δίκτυο, επιτρέποντας σε μια συσκευή να εναλλάσσεται μεταξύ των ζωνών 5GHz και 6GHz για να βελτιώσει τις ταχύτητες κορυφής και να μειώσει τη συμφόρηση, σε σύγκριση με τη λειτουργία στη Ζώνη 2,4GHz.

Το τμήμα της κάμερας ονομάζεται Snapdragon Sight, και στο 8 Gen 2 χρησιμοποιεί νευρωνικό δίκτυο τεχνητής νοημοσύνης. Σύμφωνα με την Qualcomm, «πρόσωπα, χαρακτηριστικά προσώπου, μαλλιά, ρούχα, ουρανοί και πολλά άλλα βελτιστοποιούνται, ώστε κάθε λεπτομέρεια να λαμβάνει ειδικό για αυτήν επαγγελματικό tuning εικόνας».

Η σουίτα Snapdragon Secure που ενσωματώνεται στο 8 Gen 2 καλύπτει τους τομείς «απομόνωση, κρυπτογραφία, διαχείριση κλειδιών, confirmation και πολλά άλλα. Όλα είναι κατάλληλα σχεδιασμένα για την προστασία των δεδομένων και του απορρήτου των χρηστών».

Το τμήμα ήχου του Snapdragon 8 Gen 2, που ονομάζεται Snapdragon Sound, υποστηρίζει spatial audio με δυναμικό head-tracking «για πλήρη εμβάπτιση στον ήχο surround», και παρέχει lossless audio streaming στα 48 KHz. Για τα παιχνίδια, το Snapdragon Sound παρουσιάζει latency μόλις 48 ms και «ενσωματώνει backchannel φωνής για “κρυστάλλινη” επικοινωνία προς και από άλλους παίκτες».

Τεύχος 174

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ