Skip to main content
14 November 2022 07:46

Τι είναι το sextortion και τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς

Του Χρίστου Κρανάκη

Οι περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης ανηλίκων λαμβάνουν ανησυχητικές διαστάσεις τα τελευταία χρόνια. Μεταξύ άλλων, και το διαδικτυακό περιβάλλον χρησιμοποιείται από τους επιτήδειους δράστες ως πεδίο δράσης.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με την ESET μόνο τους πρώτους επτά μήνες του 2021, το FBI κατέγραψε πάνω από 16.000 καταγγελίες σεξουαλικού εκβιασμού (sextortion), πολλές εκ των οποίων αφορούσαν θύματα κάτω των 18 ετών.

Αναφορικά με τον ορισμό sextortion και τους τρόπους προστασίας των ανηλίκων από αυτό, η ESET προχώρησε στη δημοσιοποίηση αναλυτικής έκθεσης. Αρχικά, όπως υποδηλώνει και το όνομα, το sextortion αποτελεί ένα είδος εκβιασμού όπου ο δράστης εξαπατά ή εξαναγκάζει το θύμα να μοιραστεί ιδιαίτερα προσωπικές φωτογραφίες ή βίντεο και στη συνέχεια, απειλεί να δημοσιοποιήσει το υλικό αν το θύμα δεν τον πληρώσει ή δε δεχτεί να στείλει περισσότερες φωτογραφίες ή βίντεο.

Τους τελευταίους μήνες, το FBI έχει εκδώσει πολλαπλές προειδοποιήσεις για την αύξηση των περιπτώσεων sextortion, όπου τα θύματα γίνονται διαδικτυακά φίλοι με άτομα που κρύβουν την πραγματική τους ταυτότητα και στη συνέχεια εξαπατώνται για να στείλουν στους δράστες εικόνες ή βίντεο σεξουαλικής φύσης. Στη συνέχεια, τα θύματα αντιμετώπιζαν πιέσεις για περισσότερο τέτοιο υλικό (ή περισσότερα χρήματα), ειδαλλιώς θα δημοσιοποιούσαν το περιεχόμενο στους φίλους και την οικογένεια του θύματος.

Ανησυχητικό είναι το γεγονός πως όλο και περισσότερο, τα παιδιά και οι νεαροί ενήλικες αποτελούν στόχο για επιθέσεις εκβιασμού, ενώ σε πολλές περιπτώσεις, οι επιτήδειοι θέλουν να αποκτήσουν προκλητικές φωτογραφίες των ανηλίκων για τη δική τους ικανοποίηση.

Αν και υπάρχουν πολλά παραδείγματα εκβιαστών που στοχεύουν κορίτσια, το FBI προειδοποίησε πρόσφατα για την κατακόρυφη αύξηση των περιστατικών εκβιασμού με στόχο και τα έφηβα αγόρια.

Ο αντίκτυπος του sextortion στο θύμα, όπως είναι λογικό, μπορεί να αποβεί καταστροφικός. Ο φόβος του να κυκλοφορήσουν γυμνές φωτογραφίες ή βίντεο σε φίλους και συγγενείς, μπορεί να προκαλέσει σοβαρό συναισθηματικό και ψυχικό τραύμα στα θύματα – πόσο μάλλον σε όσα είναι ανήλικα.

Δυστυχώς, τα περιστατικά αυτά μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις είχαν τραγική κατάληξη:

• Το 2016, η Εθνική Υπηρεσία Εγκλήματος (NCA) του Ηνωμένου Βασιλείου ανέφερε ότι τουλάχιστον τέσσερις αυτοκτονίες είχαν συνδεθεί με υποθέσεις σεξουαλικού εκβιασμού, οι οποίες, όπως είπε, δεν είχαν καταγγελθεί.

• Τον Μάιο του 2022, ένας 17χρονος αυτοκτόνησε αφού ένας κυβερνοεγκληματίας προσπάθησε να τον εκβιάσει και να του αποσπάσει χιλιάδες δολάρια.

• Τον Ιούνιο του 2022 κάτι παρόμοιο συνέβη σε ένα άλλο 17χρονο αγόρι στον Καναδά, αφού τον προσέγγισαν στο Snapchat.

Οι γονείς και οι κηδεμόνες πρέπει πρώτα να κατανοήσουν οι ίδιοι τους κινδύνους και στη συνέχεια, να μοιραστούν τη γνώση τους με τα παιδιά, τονίζει στέλεχος της ESET. Η αμφίδρομη επικοινωνία είναι απαραίτητη. Οι νέοι πρέπει να αισθάνονται ότι μπορούν να απευθυνθούν στους γονείς τους για βοήθεια αν εμπλακούν σε μια υπόθεση σεξουαλικού εκβιασμού.

Αν συμβεί, ακολουθούν τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν:

1.            Σταματήστε κάθε επικοινωνία με τον εκβιαστή.

2.            Μην υποκύψετε δίνοντας χρήματα.

3.            Αποθηκεύστε όσο το δυνατόν περισσότερα αποδεικτικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων στιγμιότυπων οθόνης των μηνυμάτων ή αποθηκευμένων εικόνων.

4.            Προχωρήστε σε καταγγελία στην αστυνομία και στη σχετική διαδικτυακή πλατφόρμα.

Τα καλά νέα είναι ότι αν ο εκβιαστής προσπαθήσει να μοιραστεί το περιεχόμενο στο διαδίκτυο, οι περισσότεροι αξιόπιστοι δικτυακοί τόποι κοινωνικής δικτύωσης διαθέτουν πολιτικές για την αφαίρεσή του. Και η δράση της αστυνομίας έχει αντίκτυπο. Μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, η Interpol πέτυχε μια νίκη όταν εξάρθρωσε ένα κύκλωμα εκβιαστών που είχε αποσπάσει από τα θύματά του στην Ασία περίπου 43.000 δολάρια ΗΠΑ.

Τεύχος 171

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ