Skip to main content
2 April 2024 06:45

Την έλλειψη προσωπικού κυβερνοασφάλειας μελέτησε η Kaspersky

Στην πρόσφατη έρευνα The portrait of the modern Information Security professional, η Kaspersky εξέτασε το θέμα της παγκόσμιας έλλειψης προσωπικού στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, αναλύοντας τους ακριβείς λόγους για τους οποίους οι επιχειρήσεις στερούνται ειδικούς στον κυβερνοχώρο και εντοπίζοντας τους τρόπους με τους οποίους αξιολογούν και αναβαθμίζουν το ανθρώπινο δυναμικό τους στον τομέα της κυβερνοασφάλειας.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι εταιρείες επενδύουν σημαντικά ποσά για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων των ομάδων τους στον τομέα της κυβερνοασφάλειας. Το 43% των οργανισμών δηλώνει ότι συνήθως δαπανά μεταξύ 100.000 και 200.000 δολαρίων ετησίως για σεμινάρια InfoSec, ενώ το 31% επενδύει ακόμη και πάνω από 200.000 δολάρια για εκπαιδευτικά προγράμματα. Το υπόλοιπο 26% δηλώνει ότι πληρώνει συνήθως λιγότερα από 100.000 δολάρια για εκπαιδευτικές δράσεις.

Επιπλέον, η έρευνα αποκάλυψε ότι πολλοί ειδικοί της κυβερνοασφάλειας (39%) πιστεύουν ότι η επαγγελματική εκπαίδευση δεν είναι αρκετή. Προκειμένου να παραμείνουν ανταγωνιστικοί στην αγορά και να διατηρήσουν ενημερωμένες τις γνώσεις και τις δεξιότητες τους, είναι πρόθυμοι να πληρώσουν για επιπλέον μαθήματα κατάρτισης με δικούς τους πόρους.

Ωστόσο, οι ειδικοί της κυβερνοασφάλειας επισημαίνουν ότι η εκπαιδευτική αγορά δυσκολεύεται να συμβαδίσει με τον γρήγορα μεταβαλλόμενο ρυθμό του κλάδου και αδυνατεί να παραδώσει εγκαίρως τα απαραίτητα εκπαιδευτικά προγράμματα. Η έρευνα δείχνει ότι η έλλειψη εκπαιδευτικών προγραμμάτων που καλύπτουν νέους απαιτητικούς τομείς (49%) ήταν το κύριο πρόβλημα για όσους αναζητούν επιμόρφωση στον τομέα της κυβερνοασφάλειας.

Για την αποτελεσματική αναβάθμιση των ομάδων κυβερνοασφάλειας, οι ειδικοί της Kaspersky συνιστούν:

• Επένδυση σε ποιοτικά σεμινάρια κυβερνοασφάλειας για το προσωπικό, ώστε να συμβαδίζει με την πιο πρόσφατη πληροφόρηση. Με τo Kaspersky Expert training, οι επαγγελματίες του InfoSec μπορούν να εξελίξουν τα hard skills τους, ώστε να μπορούν να υπερασπιστούν τις εταιρείες τους από επιθέσεις.

• Χρήση διαδραστικών προσομοιωτών για έλεγχο της τεχνογνωσίας των εργαζομένων και αξιολόγηση του τρόπου σκέψης τους σε κρίσιμες καταστάσεις. Για παράδειγμα, με το νέο διαδραστικό παιχνίδι ransomware της Kaspersky είναι δυνατή η παρατήρηση του τρόπου με τον οποίο το τμήμα πληροφορικής της εταιρείας αναπτύσσει, διερευνά και αντιδρά σε μια επίθεση και λαμβάνει σημαντικές αποφάσεις με τον κύριο χαρακτήρα του παιχνιδιού.

• Παροχή στους επαγγελματίες InfoSec εις βάθος ορατότητα στις απειλές στον κυβερνοχώρο με στόχο τον οργανισμό. Οι πιο πρόσφατες υπηρεσίες Threat Intelligence παρέχουν μια πλούσια και ουσιαστική επισκόπηση σε ολόκληρο τον κύκλο διαχείρισης περιστατικών και βοηθούν στον έγκαιρο εντοπισμό των  κινδύνων στον κυβερνοχώρο.

ΤΕΥΧΟΣ 480

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ