Skip to main content
13 December 2023 07:58

Τα e-mails αγχώνουν τους εργαζομένους

Της Ελένης Μιχαηλίδου

Σύμφωνα με έρευνες, οι υπάλληλοι γραφείου ελέγχουν το e-mail τους 77 φορές την ημέρα, κατά μέσο όρο, κάτι το οποίο αυξάνει σημαντικά το άγχος τους.

Κάθε μήνυμα, ακόμη και αν δεν απαντηθεί την ίδια στιγμή, κοστίζει τουλάχιστον ένα λεπτό διάσπασης από την εργασία τους. Τα στοιχεία από τις μελέτες κατανομής του χρόνου εργασίας είναι αποκαλυπτικά:

• Υπάλληλοι με στρες -όπως έχει παρατηρηθεί- απαντούν στα μηνύματα τους με μεγαλύτερη ταχύτητα, αλλά με λιγότερη προσοχή.

• Όσον αφορά στις κινητές συσκευές, αυτές μπορεί να έχουν αλλάξει την εμπειρία χρήστη και τον τρόπο που αυτός αλληλεπιδρά, αλλά μάλλον σε γενικές γραμμές έχει επιβαρύνει την κατάσταση.

Η μόνη πραγματική βελτίωση θα επέλθει αν οι επιχειρήσεις αποφασίσουν να μειώσουν συνειδητά την ανταλλαγή των μηνυμάτων. Δεν μπορούν να αγνοήσουν ότι τα e-mail προκαλεί αποδεδειγμένα άγχος στους εργαζόμενους τους, κάνοντας τους δυστυχείς και ρίχνοντας την παραγωγικότητά τους, αυξάνοντας έτσι τα λάθη. Για να το πετύχουν αυτό πρέπει να βελτιώσουν τις διαδικασίες αποφάσεων και να κάνουν περισσότερες συναντήσεις, είτε στο γραφείο είτε μέσω διαδικτύου.

Ωστόσο, η μεγαλύτερη αλλαγή που πρέπει να γίνει, προκειμένου το e-mail να μην καταδυναστεύει τους εργαζομένους είναι να αλλάξουμε  τον τρόπο που το αντιμετωπίζουμε. Με άλλα λόγια να απαλλαγούμε από εκείνο το νευρικό «τικ» να ελέγχουμε τα μηνύματα μας συνεχώς.

Τεύχος 413

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ