Skip to main content
7 July 2023 06:56

Τα υποβρύχια καλώδια στο στόχαστρο κυβερνοεπιθέσεων

Της Αφροδίτης Μπαλίδου

Τα υποβρύχια καλώδια επικοινωνίας αποτελούν αυξανόμενο στόχο για τους φορείς κυβερνοαπειλών, με περιστατικά ικανά να προκαλέσουν τεράστια παγκόσμια διακοπή του διαδικτύου, σύμφωνα με ερευνητές.

Υπολογίζεται ότι το 99% της διηπειρωτικής διαδικτυακής κίνησης και της επικοινωνίας δεδομένων και φωνής μεταδίδεται μέσω υποθαλάσσιων καλωδίων οπτικών ινών που είναι τοποθετημένα κατά μήκος του πυθμένα των ωκεανών, διευκολύνοντας καθημερινά οικονομικές συναλλαγές αξίας άνω των 10 τρισ. δολαρίων. Χρησιμοποιούνται, επίσης, για τη μεταφορά ευαίσθητων κυβερνητικών επικοινωνιών, όπως η υποστήριξη υπερπόντιων στρατιωτικών επιχειρήσεων. Οι διαταραχές αυτών των καλωδίων από αντιπάλους μπορεί να έχουν σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες για τα έθνη. Οι ερευνητές ισχυρίζονται με βεβαιότητα ότι αυτά τα καλώδια θα αποτελέσουν στόχους για επιθέσεις δολιοφθοράς ή ακόμη και κατασκοπείας εν μέσω κλιμακούμενων εντάσεων μεταξύ εθνών-κρατών.

Ευκαιρίες για τους δράστες κυβερνοαπειλών: Για τη λειτουργία των καλωδίων χρησιμοποιούνται απομακρυσμένα συστήματα διαχείρισης δικτύων, γεγονός που «ανοίγει δρόμους» για να αποτελέσουν δυνητικούς στόχους των κυβερνοεγκληματιών. Τα συστήματα αυτά απαιτούν σχεδόν πάντα σύνδεση με το διαδίκτυο, πράγμα που σημαίνει ότι οι ευπάθειες τρίτων είναι πιο πιθανό να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και την ανθεκτικότητα ολόκληρου του καλωδιακού συστήματος. Τα δίκτυα αυτά χρησιμοποιούν συστήματα, όπως το Linux και τα Windows, τα οποία εκμεταλλεύονται ήδη οι δράστες.

Το μόνο γνωστό παράδειγμα κυβερνοεπίθεσης σε υποβρύχια καλώδια μέχρι σήμερα σημειώθηκε τον Απρίλιο του 2022, όταν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ αποκάλυψε ότι απέτρεψε επίθεση σε υποβρύχιο καλώδιο που συνέδεε τη Χαβάη με την περιοχή του Ειρηνικού. Η επίθεση αυτή ενεργοποιήθηκε από παραβίαση των διαπιστευτηρίων που σχετιζόταν με τρίτους. Μελετητές, βέβαια, πιστεύουν ότι είναι πιθανό να έχουν σημειωθεί παρόμοιες επιθέσεις και σε άλλες περιοχές, αλλά οι πληροφορίες δεν έχουν κοινοποιηθεί από τις αρμόδιες αρχές.

Τεύχος 322

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ