Skip to main content
12 October 2022 06:47

Τα προσόντα που χρειάζονται για να εργαστεί κανείς στην Apple

Του Χρίστου Κρανάκη

Κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνέντευξης του στο Πανεπιστήμιο της Νάπολη, ο CEO της Apple, Tim Cook, απαρίθμησε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που ψάχνει η εταιρεία στους (εν δυνάμει) υπαλλήλους της.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του τεχνολογικού κολοσσού, αποκάλυψε πως οι 4 πιο σημαντικές ιδιότητες που ζητάνε μεγαθήρια, όπως η Apple, είναι κατά προτεραιότητα: η συνεργατική διάθεση, η δημιουργικότητα, η περιέργεια και τέλος η εξειδίκευση.

Ο Cook εξήγησε ότι ιεραρχεί τόσο ψηλά τη συνεργατική διάθεση, καθώς προϋποθέτει τις υπόλοιπες 3 δεξιότητες. «Αναζητούμε… τη θεμελιώδη αίσθηση ότι αν μοιραστώ την ιδέα μου με κάποιον, αυτή η ιδέα θα μεγαλώσει, θα γίνει μεγαλύτερη και θα γίνει καλύτερη», δήλωσε ο Κουκ καθώς περιέγραφε τη σημασία της ομαδικότητας. «Αυτή η [συνεργατική] διαδικασία είναι ο τρόπος με τον οποίο η Apple δημιουργεί προϊόντα», κατέληξε.

Αναφορικά με τη Δημιουργικότητα, ο Cook δήλωσε πως η Apple αναζητά ανθρώπους που σκέφτονται αντισυμβατικά: «Αγαπάμε τους ανθρώπους που σκέφτονται διαφορετικά γιατί μπορούν να κοιτάξουν ένα πρόβλημα χωρίς να παγιδευτούν στο δόγμα του “πώς” θα λυθεί αυτό το πρόβλημα». Ενώ για το κομμάτι της περιέργειας, ο Cook γλαφυρά τόνισε πως «οι άνθρωποι πρέπει να κάνουν ερωτήσεις όπως ένα παιδί».

Τέλος, αναφορικά με την αναγκαία εξειδίκευση που πρέπει να κατέχουν οι υπάλληλοι της Apple, ο Cook δεν πρωτοτύπησε σχολιάζοντας πως η επιστημονική τεχνογνωσία προέρχεται από την εκπαίδευση και την προηγούμενη εργασιακή εμπειρία.

Σύμφωνα με τον Cook, η διαδικασία πρόσληψης της Apple στηρίζεται εδώ και χρόνια στο εάν ο υποψήφιος πληροί τις παραπάνω προϋποθέσεις και θα συνεχίσει να το κάνει. Για εκείνον, το πλέον σημαντικό στη ζωή ενός εργαζομένου είναι να έχει μια δουλειά που να τον παθιάζει και να εκπληρώνει την προσωπική του ζωή.

Τεύχος 149

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ