Skip to main content
31 January 2024 07:52

Σύλληψη Ρώσου hacker στην Ουκρανία

Της Ελένης Μιχαηλίδου

Οι ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας συνέλαβαν έναν hacker που φαίνεται πως στόχευε κυβερνητικούς ιστότοπους, ώστε να παρέχει πληροφορίες στη Ρωσία για να πραγματοποιήσει επιτυχείς πυραυλικές επιθέσεις στην πόλη Χάρκοβο. Η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SSU) αποκάλυψε ότι η μονάδα της στον κυβερνοχώρο εντόπισε το συγκεκριμένο άτομο, το οποίο κατηγόρησε ότι ακολουθούσε οδηγίες από την υπηρεσία πληροφοριών της Ρωσίας, την FSB.

Ο hacker φέρεται να κατασκόπευε και να παρείχε πληροφορίες στη Ρωσία σχετικά με τη θέση των στρατιωτικών υποδομών στο Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας. H δράση του περιελάβανε την ανακάλυψη πιθανών τοποθεσιών της ουκρανικής αεράμυνας και θέσεις πυροβολικού. Ο συλληφθείς hacker έστελνε screenshots ηλεκτρονικών χαρτών με συντεταγμένες στόχων στην FSB μέσω μιας εφαρμογής messenger, δήλωσε η SSU.

«Για να συλλέξει πληροφορίες για τις αμυντικές δυνάμεις, ο άνδρας περπατούσε στην περιοχή και κατέγραφε κρυφά πιθανές θέσεις των ουκρανών αμυντικών», ανέφερε η ανάρτηση της SSU.

Η Ρωσία χρησιμοποίησε αυτές τις πληροφορίες για να πραγματοποιήσει δύο πυραυλικές επιθέσεις σε πολιτικές υποδομές της πόλης, συμπεριλαμβανομένου ενός τοπικού νοσοκομείου, πρόσθεσε η μονάδα. Επιπλέον, η SSU δήλωσε ότι ο hacker ακολουθούσε τις οδηγίες της FSB για να προετοιμάσει μια σειρά επιθέσεων DDoS σε ουκρανικούς κυβερνητικούς ιστότοπους. Η SSU δήλωσε, ακόμη, ότι κατάσχεσε τρία κινητά τηλέφωνα, έναν φορητό υπολογιστή και μονάδες flash, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για τη διεξαγωγή επιχειρήσεων σαμποτάζ κατά της Ουκρανίας.

Ο ύποπτος τελεί υπό κράτηση και μπορεί να αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης έως και 12 ετών.

Τεύχος 438

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ