Skip to main content
10 July 2023 06:51

Συνεχίζεται ο «πόλεμος» μεταξύ Καναδά και Big Tech 

Του Χρίστου Κρανάκη 

Απτόητη εμφανίζεται η ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Καναδά από την πρόσφατη κίνηση της Meta να «μπλοκάρει» τα καναδικά ειδησεογραφικά μέσα από τις πλατφόρμες της. 

Όλα ξεκίνησαν, πριν λίγο καιρό, όταν το κοινοβούλιο ψήφισε νόμο που θα αναγκάζει τις big tech να πληρώνουν τα καναδικά μέσα ενημέρωσης προκειμένου να αναπαραγάγουν τις ειδήσεις τους. 

Καναδοί αξιωματούχοι δήλωσαν την Τετάρτη ότι δεν προτίθενται να προχωρήσουν σε αλλαγές επί του νόμου και τόνισαν πως δεν θα «εκφοβιστούν» από τη Meta. Μάλιστα, υποστήριξαν ότι βρίσκονται σε συζητήσεις με άλλες κυβερνήσεις που, ομοίως, σκέφτονται να ψηφίσουν παρόμοιους νόμους. 

Η Google έχει επίσης ανακοινώσει ότι σχεδιάζει να μπλοκάρει τις καναδικές ειδήσεις στη χώρα ως απάντηση στον παραπάνω νόμο όταν αυτός τεθεί σε ισχύ, δηλαδή σε περίπου έξι μήνες. Παρόλα αυτά, οι Καναδοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ευελπιστούν να διαπραγματευτούν επιτυχώς μια συμφωνία με την Alphabet – μητρική της Google – η οποία θα αποτρέψει τον αποκλεισμό. 

Παρά τις ελπίδες που τρέφει η καναδική κυβέρνηση αναφορικά με μια πιθανή συμφωνία με την Alphabet, τα πράγματα αλλάζουν άρδην όταν επρόκειτο για τη Meta. Η κυβέρνηση του Καναδά υποστηρίζει πως η Meta αρνείται να συνεργαστεί μαζί της, ενώ χαρακτήρισε την πρόσφατη απόφαση αποκλεισμού των καναδικών ειδήσεων ως «παράλογη και ανεύθυνη». Εάν τελικά ο Καναδάς αποφασίσει να αποσύρει όλες τις διαφημίσεις από την πλατφόρμα της Meta, αυτό αναμένεται να κοστίσει στη δεύτερη περί των 7,5 εκατ. δολαρίων. 

Τεύχος 322

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ