Skip to main content
4 December 2023 07:57

Συνελήφθησαν hackers στην Ουκρανία

Της Ελένης Μιχαηλίδου

Οι αρμόδιες για την κυβερνοασφάλεια ευρωπαϊκές αρχές προχώρησαν σε εθνικής εμβέλειας επιχειρήσεις στην Ουκρανία, συλλαμβάνοντας πέντε άτομα φερόμενα ως hackers, ενώ κατάσχεσαν πληθώρα laptops ως αποδεικτικά στοιχεία.

Η αστυνομία θεωρεί πως εξάρθρωσε μία μεγάλη σπείρα κυβερνοεπιθέσεων, η οποία φέρεται πως απέσπασε με επιτυχία εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από θύματα σε πάνω από 70 χώρες. Οι συλλήψεις αυτές εντάσσονται στις τελευταίες προσπάθειες της διεθνούς αστυνομίας να κατευνάσει το διαρκώς αυξανόμενο πρόβλημα του ransomware.

Η Europol, η οποία συνέδραμε στις επιχειρήσεις, ανέφερε ότι οι αστυνομικοί έψαξαν 30 ακίνητα την περασμένη εβδομάδα και οδηγήθηκε στη σύλληψη των πέντε hackers, των οποίων η εθνικότητα, παρότι ρωσόφωνοι, δεν έχει διασταυρωθεί.

Εδώ και χρόνια πάντως, η Δύση κατηγορεί τη Ρωσία ότι φιλοξενεί συμμορίες ransomware, ενώ οι συλλήψεις εντός της είναι εξαιρετικά σπάνιες.

Οι κατασχεθέντες φορητοί υπολογιστές υποδεικνύουν ότι η ομάδα αυτή κατέστρεψε τα δεδομένα σε περισσότερους από 250 διακομιστές που άνηκαν σε μεγάλες εταιρείες, προκαλώντας τεράστια προβλήματα στην εταιρική τους λειτουργία, μέχρι τα θύματα να καταβάλουν λύτρα.

Τεύχος 406

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ