Skip to main content
3 February 2022 09:52

Σπύρος Μανωλόπουλος: Η αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογιών αποτελεί επιλογή επιβίωσης

Ο Σπύρος Μανωλόπουλος. Εκτελεστικός Πρόεδρος της Space Hellas επισημαίνει την αναγκαιότητα των σύγχρονων τεχνολογιών.

Η αισιοδοξία για την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας το 2022 δημιουργείται χάρη στον καθοριστικό ρόλο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Οι διεθνείς εξελίξεις, ιδιαίτερα όσον αφορά στην αγορά της πληροφορικής, των ψηφιακών επικοινωνιών και της ασφάλειας, σχετίζονται επίσης με αυτή την αισιοδοξία. Με την πανδημία, μάλιστα, δόθηκε σημαντική ώθηση στον ψηφιακό μετασχηματισμό πολλών οργανισμών του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα της χώρας που όπως αποδείχτηκε είχαν αδυναμίες, και προκειμένου να επιβιώσουν δημιούργησαν νέα και πιο εύκολη καθημερινότητα για τους πολίτες και τις συναλλαγές τους.

«Το μέλλον της εργασίας»(Future of Work), με την τηλεργασία για παράδειγμα, αποτελεί ένα τρανταχτό παράδειγμα του επαναπροσδιορισμού του συνόλου των λειτουργιών των οργανισμών και των επιχειρήσεων. Ευχάριστη έκπληξη αποτελεί και η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών που παρέχει το κράτος μέσω του GOV.GR. Οι τεχνολογίες, οι μέθοδοι και τα εργαλεία που βοηθάνε, λοιπόν, τις επιχειρήσεις να κάνουν οργανωμένη χρήση των νέων μεθόδων θα δημιουργήσουν και μία νέα αγορά με μεγάλη ανάπτυξη.

Ένας κίνδυνος που κρύβεται στη στροφή αυτή στα ψηφιακά εργαλεία, είναι ότι αυτά από μόνα τους δεν αρκούν, αλλά θα πρέπει να συνδυαστούν με το κατάλληλα καταρτισμένο προσωπικό. Καθώς, λοιπόν, οι νέες ψηφιακές εξελίξεις αναβαθμίζουν τον ρόλο της Τεχνητής Νοημοσύνης και των δεδομένων, του Cloud και του «Διαδικτύου των Πραγμάτων», η Κυβερνο-ασφάλεια (Cybersecurity) τοποθετείται πλέον στο επίκεντρο αφού κατατάσσεται μεταξύ των κυριότερων παγκόσμιων απειλών. Η Space Hellas με την μακροχρόνια εμπειρία της, έχει επενδύσει πολλά σε έργα για την αντιμετώπιση των κυβερνοεπιθέσεων σε κρίσιμους οργανισμούς.

Ένας τομέας οικονομικής ανάπτυξης που στο μέλλον θα αποτελέσει σημαντικότατο πυλώνα επενδύσεων, είναι η βιώσιμη ανάπτυξη με την ενσωμάτωση των κριτηρίων ESG (Environmental Social Governance), που στόχο έχουν να ενισχύσουν την υγιή επιχειρηματικότητα και να αλλάξουν πλήρως το σύγχρονο επιχειρείν. Στο τοπίο που δημιουργείται, απαιτούνται δεσμεύσεις για να οδηγηθούμε μπροστά σε ένα καλύτερο μέλλον που θα έχει επίκεντρο τον άνθρωπο, την κοινωνία και το περιβάλλον. Ο όμιλος της Space Hellas έχει λάβει θέση με τον συνδυασμό των δυνάμεων μέσω της συμμετοχής του στη SingularLogic, αλλά και της εξαγοράς της Senseone και της πλατφόρμας IoT, που αποτελεί και το κατ’ εξοχήν digital «εργαλείο» για τη λήψη έξυπνων αποφάσεων στο ESG.

Τεύχος 2

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ