Skip to main content
7 December 2023 07:59

Πώς «κατακτούν» το κινητό μας οι hackers;

Της Ελένης Μιχαηλίδου

Ο Kieran Burge, ένας white hacker που ελέγχει τα επίπεδα κυβερνοασφάλειας των εταιρειών για να βρει αδυναμίες πριν τις εντοπίσουν οι εγκληματίες και τις εκμεταλλευτούν, εξηγεί με απλό τρόπο 5 καθημερινά λάθη που ενδέχεται να βάλουν σε μπελάδες τους κατόχους κινητού τηλεφώνου. Τα πέντε λάθη είναι τα εξής:

• Χρήση ξεπερασμένου λογισμικού.

• Επαναχρησιμοποίηση κωδικών πρόσβασης.

• Αποκάλυψη πολλών πληροφοριών στο διαδίκτυο.

• Σύνδεση σε μη προστατευμένα δημόσια δίκτυα.

• Κλικ σε ύποπτα links.

Πιο συγκεκριμένα, ο Keiran Burge δήλωσε στην MailOnline ότι ένα από τα πρώτα πράγματα που οι hackers αναζητούν όταν προετοιμάζουν μια επίθεση είναι το ξεπερασμένο λογισμικό. Εξήγησε ότι το ξεπερασμένο λογισμικό είναι ένα μεγάλο ζήτημα, διότι, αν ένα λογισμικό έχει διαθέσιμες ενημερώσεις, είναι πιθανότατα επειδή υπήρξε κάποιο ζήτημα ασφαλείας.

Ανέφερε ότι, αν δεν έχετε ενημερώσει το λογισμικό σας, οι hackers μπορούν να εισέλθουν και να κλέψουν ευαίσθητες πληροφορίες. Για να είστε ασφαλείς στο διαδίκτυο, πρέπει να διασφαλίζετε πάντα ότι το λογισμικό σας είναι ενημερωμένο.

Ένας άλλος συνήθης τρόπος με τον οποίο οι hackers αποκτούν πρόσβαση στα προσωπικά σας δεδομένα, σύμφωνα με τον Keiran Burge, είναι η επαναχρησιμοποίηση κωδικών πρόσβασης. Ο μεγάλος κίνδυνος είναι ότι αν παραβιαστεί έστω και ένας ιστότοπος που χρησιμοποιείτε, μπορεί να δώσει στους hackers πρόσβαση σε όλους τους λογαριασμούς σας.

Ο Keiran Burge εξηγεί ότι οι hackers θα αναζητήσουν στο διαδίκτυο πληροφορίες, όπως η ημερομηνία γέννησης, η διεύθυνσή σας, ακόμη και οι απαντήσεις σε κοινές ερωτήσεις ασφαλείας, όπως το όνομα της μητέρας σας. Τώρα, κάθε φορά που ένα μήνυμα ή μια κλήση θα πήγαινε στο τηλέφωνο του θύματος, ο hacker θα αποκτά πρόσβαση. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει λογαριασμούς e-mail της εργασίας, λογαριασμούς ηλεκτρονικών αγορών, ακόμη και ηλεκτρονικές τραπεζικές συναλλαγές.

Άνθρωποι πηγαίνουν σε καφετέριες και συνδέονται στο δημόσιο Wi-Fi τους. Το πρόβλημα είναι ότι αυτού του είδους τα δημόσια δίκτυα χρησιμοποιούν ένα πρωτόκολλο που ονομάζεται «ανοικτή επαλήθευση ταυτότητας» για να συνδέσουν τη συσκευή τους. Από τη μία, αυτό διευκολύνει τη γρήγορη σύνδεση στο Wi-Fi της καφετέριας, από την άλλη θέτει σε κίνδυνο τα προσωπικά σας δεδομένα.

Τέλος, ο Keiran Burge τόνισε ότι η αποστολή ύποπτων links εξακολουθεί να είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος, με τον οποίο οι άνθρωποι πέφτουν θύματα πειρατείας. Μόλις γίνει κλικ σε έναν από τους ύποπτους συνδέσμους, δίνεται στους hackers του διαδικτύου ένα παράθυρο για να εγκαταστήσουν κακόβουλο λογισμικό στη συσκευή του θύματός τους, το οποίο μπορεί να κλέψει δεδομένα και ακόμη και να αναλάβει τον έλεγχο της συσκευής.

Τεύχος 409

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ