Skip to main content
6 April 2023 06:49

Πως λειτουργούν οι απάτες pig butchering

« Έχετε τον κόσμο στα χέρια σας, αλλά το ίδιο ισχύει και για όλους τους άλλους, καθώς οι απατεώνες κάθε είδους καραδοκούν» λένε οι ειδικοί από την εταιρεία ψηφιακής ασφάλειας ESET. «Αυτές τις μέρες, μπορούν εξίσου εύκολα να χτυπήσουν την εικονική σας πόρτα, χρησιμοποιώντας όλο και πιο ύπουλες τεχνικές για να αποσπάσουν τα χρήματά σας.»

Τα τεχνάσματα της απάτης pig butchering

Σίγουρα έχετε ακούσει για τις ανεπιθύμητες κλήσεις στο σταθερό ή το κινητό τηλέφωνο, όπου άγνωστοι σας καλούν και προσπαθούν να σας πείσουν να αγοράσετε κάτι ή να επενδύσετε. Η ίδια μέθοδος επεκτείνεται φυσικά και στα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και στα μηνύματα κειμένου. Αυτό το είδος προσέγγισης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να επιτευχθούν τόσο νόμιμοι όσο και κακόβουλοι στόχοι.

«Ορισμένες μορφές διαδικτυακής απάτης έχουν μεγαλύτερα κέρδη όταν χρησιμοποιούν λιγότερο παρεμβατικές, αλλά πιο εξελιγμένες τεχνικές» τονίζουν οι ειδικοί από την ESET. Σε πολλές περιπτώσεις, αυτές οι απάτες μπορεί να ξεκινούν με κάτι τόσο καλοπροαίρετο όσο ένα μήνυμα που δήθεν σας στάλθηκε κατά λάθος. Το μήνυμα αυτό, ωστόσο, μπορεί να κρύβει μια σκληρή πραγματικότητα.

Τελευταία, έχουν αυξηθεί οι απάτες στις οποίες οι απατεώνες στέλνουν μηνύματα σε ανθρώπους και δημιουργούν σχέσεις μαζί τους, μόνο και μόνο για να τους ξεγελάσουν αργότερα. Αυτή η απάτη ονομάζεται pig butchering.

Οικονομική σφαγή

Η απάτη pig butchering βασίζεται σε έναν συνδυασμό εφαρμογών, ιστοσελίδων, διαδικτυακών υπηρεσιών και ανθρώπων – σε πολλές περιπτώσεις, θυμάτων παράνομης διακίνησης ανθρώπων – για το χτίσιμο εμπιστοσύνης με ένα τυχαίο άτομο για μια περίοδο εβδομάδων ή μηνών, συχνά με το πρόσχημα ρομαντικού ενδιαφέροντος. Ως εκ τούτου, αυτή η μέθοδος δεν είναι ένα εντελώς νέο είδος απάτης, αλλά χρησιμοποιεί μεθόδους δοκιμασμένων τύπων απάτης, όπως η ‘ρομαντική» απάτη, προτού δώσει μια επενδυτική χροιά και ρίξει το δόλωμα της απόκτησης χρημάτων μέσω της επένδυσης σε κρυπτονομίσματα.

Η διαδικτυακή συζήτηση θα στραφεί τελικά σε επενδυτικές ευκαιρίες, που συνήθως περιλαμβάνουν κρυπτονομίσματα, από τα οποία ο απατεώνας ισχυρίζεται ότι έχει κερδίσει τεράστιες αποδόσεις.

Μόλις το θύμα καταθέσει χρήματα οι απατεώνες θα του επιτρέψουν αρχικά να κάνει αναλήψεις. Στη συνέχεια κλειδώνουν το λογαριασμό και ισχυρίζονται ότι χρειάζονται μια κατάθεση κάποιου ποσοστού του υπολοίπου για να επιτρέψουν την πρόσβαση. Ακόμη και όταν γίνει η κατάθεση τα χρήματα δεν επιστρέφονται και οι απατεώνες σκαρφίζονται νέες δικαιολογίες για να ζητήσουν περισσότερα χρήματα.

Διεθνείς απάτες σε βιομηχανική κλίμακα

Αν ένα άτομο μπορεί να εξαπατηθεί και να χάσει μερικές χιλιάδες σε αυτού του είδους τις απάτες, οι αποδόσεις από μια τέτοια δραστηριότητα με πολλαπλά θύματα πρέπει να είναι τεράστιες, καθώς μόνο κατά το 2021 χάθηκαν 429 εκατ. δολάρια από αυτές τις απάτες. Μιλάμε για απάτες σε βιομηχανική κλίμακα, που απασχολούν χιλιάδες ανθρώπους για ελάχιστα ή καθόλου χρήματα. Η κατάσταση έχει γίνει τόσο άσχημη, ώστε τόσο η Ε.Ε. όσο και οι ΗΠΑ έχουν αρχίσει να εστιάζουν περισσότερο στον τομέα αυτό, ερευνώντας και διώκοντας άτομα που θεωρούνται ύποπτα για τη διάδοση των απατών.

Το χειρότερο είναι ότι οι online υπηρεσίες μετάφρασης, οι οποίες έχουν φτάσει σε ένα υψηλό επίπεδο ποιότητας, μπορούν εύκολα να βοηθήσουν στη δημιουργία ηλεκτρονικών απατών σε πολλές γλώσσες. Αυτό, σε συνδυασμό με την έλευση νέων chatbots με μηχανική μάθηση, όπως το ChatGPT, βοηθάει τους απατεώνες να δημιουργήσουν ακόμη πιο πειστικά μηνύματα και σε υψηλότερο ρυθμό από ποτέ, ανοίγοντας την πόρτα σε διεθνείς εκστρατείες.

Πως να μείνετε ασφαλείς από τους pig butchers

Οι ειδικοί της ESET παρέχουν ορισμένες συμβουλές για να αποφύγετε να πέσετε θύματα απάτης pig butchering:

• Να είστε επιφυλακτικοί απέναντι σε ανεπιθύμητα μηνύματα, αλλά και σε μηνύματα που προφανώς λαμβάνετε «κατά λάθος».

• Ακόμη και αν απαντήσετε σε τέτοια μηνύματα, μην εμπιστεύεστε κάποιον που μόλις γνωρίσατε στο διαδίκτυο, επειδή απλώς φαίνεται συμπαθής.

• Μη συζητάτε την οικονομική σας κατάσταση με άγνωστα άτομα στο διαδίκτυο και να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν λαμβάνετε επενδυτικές συμβουλές από αγνώστους.

Τεύχος 263

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ