Skip to main content
3 June 2022 06:54

Πυράντοχα καλώδια Elanfire

Ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει ο χειρισμός της πυρκαγιάς στα πρώτα λίγα λεπτά μετά την εκδήλωσή της, θα κρίνει την ασφάλεια των ανθρώπων, αλλά και των αγαθών που βρίσκονται στο εσωτερικό του εκάστοτε χώρου. Για τον λόγο αυτό, είναι ζωτικής σημασίας να μπορέσουμε να κερδίσουμε έστω και μόνο λίγα λεπτά (μερικές φορές δευτερόλεπτα) για να επιτρέψουμε στους διασώστες να παρέμβουν εγκαίρως. Για να επιτευχθεί αυτό πρέπει τα συστήματα Πυρανίχνευσης, Εκκένωσης και Πυρόσβεσης να μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν ακόμη και μετά την εξάπλωση της φωτιάς.

Το καλώδιο που χρησιμοποιείται στην πυρανίχνευση και πυρόσβεση παίζει σημαντικό ρόλο. Αυτό το πυράντοχο καλώδιο πρέπει να καθυστερεί την καύση του και να αντιστέκεται όσο το δυνατόν περισσότερο στη φωτιά, συνεχίζοντας να διασφαλίζει τη λειτουργία του εκάστοτε συστήματος.

Επανειλημμένες δοκιμές έχουν αποδείξει ότι το καλώδιο πυρόσβεσης ELAN καθυστερεί τη φλόγα άμεσα, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες να το αναφλέξουμε. Καλώδια που κυκλοφορούν στο εμπόριο, αντίθετα, και δεν έχουν πιστοποιηθεί για τις πυράντοχες ιδιότητές τους (σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς EN & CEI) αναφλέγονται σχεδόν αμέσως και συνεχίζουν να καίγονται ακόμη και αν δεν υπάρχει φλόγα πια. Μπορείτε να δείτε το video συγκριτικής δοκιμής μεταξύ τέτοιων καλωδίων στο κανάλι της εταιρείας μας στο YouTube.

Το καλώδιο ELANFIRE, πέραν του επιβραδυντικού φλόγας, είναι ένα καλώδιο χωρίς αλογόνο και με χαμηλή εκπομπή καπνού και τοξικών αερίων. Οι δοκιμές δείχνουν πως ακόμη και η επιλογή ενός απλού καλωδίου μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την επίδραση μιας φωτιάς όταν εκδηλωθεί. Γι’ αυτό και η επιλογή του από τους εγκαταστάτες πρέπει να γίνει με συνειδητό τρόπο, δίνοντας πάντοτε προτεραιότητα στην ασφάλεια.

Τεύχος 81

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ