Skip to main content
8 September 2022 06:48

Πρόστιμο 405 εκατ. στο Instagram από την Ιρλανδία

Η αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων της Ιρλανδίας επέβαλε πρόστιμο ύψους 405 εκατ. ευρώ στο Instagram, έπειτα από έρευνα σχετικά με τη διαχείριση προσωπικών δεδομένων παιδιών. Πρόκειται για το δεύτερο υψηλότερο πρόστιμο που επιβάλλεται για παραβίαση του GDPR, μετά από αυτό που επιβλήθηκε στην Amazon, ύψους 746 εκατ. ευρώ.

Η ιρλανδική αρχή προηγουμένως είχε επιβάλει πρόστιμο στο WhatsApp (225 εκατ. ευρώ) και το Facebook (17 εκατ.), ενώ παράλληλα έχει ανοιχτές άλλες έξι τουλάχιστον έρευνες για εταιρείες που ανήκουν στη Meta.

Η έρευνα, η οποία ξεκίνησε το 2020, αφορούσε ανήλικους χρήστες, από 13-17 ετών, στους οποίους επετράπη να έχουν επαγγελματικούς λογαριασμούς. Με τους επαγγελματικούς λογαριασμούς, ο χρήστης μπορεί πιο εύκολα να δημοσιοποιεί τον αριθμό του τηλεφώνου ή της διεύθυνσης e-mail του.

«Υιοθετήσαμε την τελική απόφασή μας και αυτή προβλέπει πρόστιμο 405 εκατομμυρίων ευρώ», δήλωσε εκπρόσωπος της ρυθμιστικής αρχής της Ιρλανδίας.

Εκπρόσωπος της Meta δήλωσε πως πρόκειται να ασκηθεί έφεση για το πρόστιμο, δήλωσε, συμπληρώνοντας ότι το Instagram διαφωνεί με τον τρόπο υπολογισμού του ποσού. Υποτίθεται πως έναν χρόνο πριν, το Instagram επικαιροποίησε τις ρυθμίσεις του και έκτοτε έχει λανσάρει νέες λειτουργίες προκειμένου να είναι ασφαλείς οι έφηβοι και τα στοιχεία τους να παραμένουν ιδιωτικά.

Τεύχος 125

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ