Skip to main content
1 March 2024 07:54

Πρόστιμο της FTC σε εταιρεία κυβερνοασφάλειας

Η εταιρεία λογισμικού κυβερνοασφάλειας Avast αντιμετωπίζει πρόστιμο 16,5 εκατομμυρίων δολαρίων από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου, αφού η υπηρεσία υπέβαλε καταγγελία την Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου κατηγορώντας την εταιρεία για πώληση δεδομένων καταναλωτών σε τρίτους. Η FTC ισχυρίζεται ότι η Avast έχει συλλέξει και πουλήσει δεδομένα περιήγησης χρηστών χωρίς τη συγκατάθεση τους.

Στην καταγγελία, ο οργανισμός αναφέρει ότι η Avast Limited, με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο και μέσω της τσεχικής θυγατρικής της, ισχυρίστηκε ότι μπλοκάρει τα cookies παρακολούθησης που συλλέγουν δεδομένα και εμποδίζει άλλους να παρακολουθούν τη διαδικτυακή δραστηριότητα των χρηστών αλλά, εν συνεχεία, πούλησε  τα δεδομένα αυτά σε τρίτους.

Η FTC θεωρεί πως η Avast πούλησε δεδομένα σε περισσότερους από 100 πελάτες, συμπεριλαμβανομένων συμβουλευτικών εταιρειών, διαφημιστικών εταιρειών και μεσιτών δεδομένων.

Εκτός από το πρόστιμο πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, η FTC απαγορεύει στην εταιρεία να πουλάει ή να αδειοδοτήσει δεδομένα για διαφημιστικούς σκοπούς. «Η Avast υποσχέθηκε στους χρήστες ότι τα προϊόντα της θα προστατεύουν το απόρρητο των δεδομένων περιήγησής τους, αλλά παρέδωσε το αντίθετο», έγραψε ο Samuel Levine, διευθυντής του Γραφείου Προστασίας Καταναλωτών της FTC, σε δελτίο τύπου την Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου.

Τεύχος 460

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ