Skip to main content
31 August 2022 06:49

Προϋποθέσεις για επιτυχή ψηφιακό μετασχηματισμό

Της Βασιλικής Χονδροδήμου

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι το μέλλον των επιχειρήσεων. Σύμφωνα με μια μελέτη της Mordor Intelligence, η αγορά του ψηφιακού μετασχηματισμού υπολογίζεται στα 263 δισεκατομμύρια δολάρια και προβλέπεται να φτάσει τα 767 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2026. Για να πραγματοποιηθεί, όμως, αυτή η μετάβαση με επιτυχία είναι απαραίτητες και οι εξής προϋποθέσεις:

Καλό επίπεδο ψηφιακών γνώσεων: Οι εργαζόμενοι πρέπει να διαθέτουν ένα βασικό επίπεδο ψηφιακών γνώσεων – από μια βασική γνώση του Microsoft Suite έως την κατανόηση του cloud computing – προκειμένου να εφαρμοστεί με επιτυχία ο ψηφιακός μετασχηματισμός. Σύμφωνα με τον καθηγητή Tsedel Neeley του Harvard Business School, ολόκληρη η εταιρεία πρέπει να βρίσκεται τουλάχιστον στο 30% ψηφιακής ευχέρειας για να κινηθεί αποτελεσματικά προς μια νέα ψηφιακή κατεύθυνση.

Data analytics: Συχνά, οι εταιρείες πέφτουν θύμα μιας πληθώρας δεδομένων από τα οποία αγωνίζονται να βγάλουν συμπεράσματα. Η τεχνογνωσία στην ανάλυση δεδομένων είναι υψίστης σημασίας για την επεξεργασία δεδομένων και τη χρήση τους με τρόπο επιτρεπτό και παραγωγικό.

Ψηφιακό marketing: Οι δεξιότητες marketing είναι απαραίτητες για τη δέσμευση της πελατειακής βάσης και τη διασφάλιση της οικονομικής επιτυχίας ενός προϊόντος. Σήμερα, το marketing είναι κατεξοχήν ψηφιακό – επομένως, η τεχνογνωσία σε τομείς, όπως η βελτιστοποίηση μηχανών αναζήτησης, οι καμπάνιες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, θα επιτρέψει στις εταιρείες να συγκεντρώσουν και να χρησιμοποιήσουν με επιτυχία τα σχόλια των πελατών, να προωθήσουν το προϊόν τους, κ.ά.

Σύμφωνα με το emarketer.com, οι δαπάνες ψηφιακού marketing αυξήθηκαν κατά 17%, δηλαδή στα 333 δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως το 2021.

Cybersecurity: Ένα συχνά παραμελημένο στοιχείο του ψηφιακού μετασχηματισμού είναι η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Σύμφωνα με την εταιρεία ανάλυσης Blockchain Chainalysis, τα θύματα του ransomware ξόδεψαν σχεδόν 700 εκατομμύρια δολάρια για να πληρώσουν τους εισβολείς τους το 2020.

Η Cybersecurity Ventures, μια ερευνητική εταιρεία που καλύπτει την παγκόσμια οικονομία του κυβερνοχώρου, προβλέπει ότι θα υπάρχουν 3,5 εκατομμύρια κενές θέσεις εργασίας στον κυβερνοχώρο μέχρι τα μέσα της δεκαετίας και το Γραφείο Στατιστικών Εργασίας των ΗΠΑ προέβλεψε αύξηση 33% στην ανάγκη για αναλυτές ασφαλείας έως το 2030.

Leadership: Η αποτελεσματικότητα μιας πολιτιστικής ανανέωσης θα καθοριστεί σε μεγάλο βαθμό από τους ηγέτες της εταιρείας. Προκειμένου να δημιουργηθεί αλλαγή τόσο σημαντική όσο η αλλαγή που απαιτείται για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, οι ηγέτες των εταιρειών πρέπει να διαθέτουν πλήθος «ήπιων» δεξιοτήτων, όπως εξειδίκευση στην επικοινωνία, την επιρροή, την ενσυναίσθηση και τη στρατηγική σκέψη. Ένας καλός ηγέτης θα είναι σε θέση να αξιοποιήσει τις βασικές αξίες της εταιρείας για να προωθήσει τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Τεύχος 119

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ