Skip to main content
24 February 2022 10:01

Προχωρά το πανελλήνιο δίκτυο οπτικών ινών της Nova μέσω… ΔΕΗ!

Του Χάρη Ματθαίου

Μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Wind Ελλάς, η Nova έχει ήδη ξεκινήσει τις στρατηγικές κινήσεις της για επέκταση των δραστηριοτήτων της στα δίκτυα νέας γενιάς, έναν τομέα που η εταιρεία έχει μείνει πίσω σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Τα σχέδιά της μάλιστα στοχεύουν σε δυναμικό μπάσιμό της που θα καταστήσουν τον ρόλο της πρωταγωνιστικό.

Η United Group θα χρησιμοποιήσει την υπό δημιουργία θυγατρική εταιρεία Hellenic Open Fiber της Wind Ελλάς, η οποία έχει στόχο την επιτάχυνση της ανάπτυξης δικτύων οπτικών ινών. Παράλληλα, βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με τη ΔΕΗ για συνεργασία στις οπτικές ίνες. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες του TECHmail, η συμφωνία είναι σχεδόν βέβαιη, χωρίς όμως να υπάρχουν αυτή τη στιγμή τελικές υπογραφές. Η συνεργασία αυτή θα έχει πολλαπλά οφέλη τόσο για τη Nova, όσο και για τους τελικούς καταναλωτές.

Αυτό θα συμβαίνει επειδή σε αντίθεση με τον ΟΤΕ που το σκάψιμο περιοχών για όδευση οπτικής ίνας είναι χρονοβόρο και έχει σημαντικό κόστος, η ΔΕΗ θα αξιοποιήσει την υφιστάμενη υποδομή του ΔΕΔΔΗΕ. Χρησιμοποιώντας δηλαδή τις υπάρχουσες κολώνες του ηλεκτρικού ρεύματος, θα μπορεί μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα να προσφέρει πολύ μεγαλύτερες ταχύτητες που θα φτάνουν ακόμα και το 1Gbps, με ασύγκριτα όμως χαμηλότερο κόστος. Ο στόχος της ΔΕΗ είναι να καλύψει έως το 2025 το 80% των νοικοκυριών της χώρας με συνδέσεις Fiber To The Home.

Η κατασκευή νέας γενιάς δικτύων έχει ξεκινήσει πιλοτικά από το Περιστέρι, με προμηθευτή υλικών υποδομής την αμερικανική εταιρεία Adtran, καλύπτοντας αρχικά 15 χιλιάδες σπίτια και έχοντας στόχο την έναρξη της εμπορικής διάθεσης της υπηρεσίας σε άλλες περιοχές της χώρας το φθινόπωρο. Η πιθανότατη συμφωνία με τη ΔΕΗ θα αποτελέσει το πρώτο βήμα για την πλήρη αποχαλκοποίηση του δικτύου της Nova.

Τεύχος 16

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ