Skip to main content
23 January 2024 07:55

Προστασία από κυβερνοεπιθέσεις μέσω DLP

Της Ελένης Μιχαηλίδου

Η πρόληψη απώλειας δεδομένων (DLP) αποτελεί μία στρατηγική ασφάλειας πληροφοριών που βοηθά τους οργανισμούς να αποτρέψουν παραβιάσεις δεδομένων και να προστατεύσουν ευαίσθητες πληροφορίες, παρακολουθώντας και ελέγχοντας την πρόσβαση σε ευαίσθητα δεδομένα. Η επιφάνεια επίθεσης για την απώλεια δεδομένων περιλαμβάνει τους πόρους της περιμέτρου, το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, τα άμεσα μηνύματα, τις αφαιρούμενες συσκευές, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις υπηρεσίες τρίτων.

Το DLP είναι ένα σύνολο πρακτικών, εργαλείων και στρατηγικών που έχουν σχεδιαστεί για την αποτροπή της μη εξουσιοδοτημένης μετάδοσης ή διαρροής ευαίσθητων και εμπιστευτικών πληροφοριών από έναν οργανισμό. Ο στόχος είναι να αποτραπεί η κλοπή ή ακόμη και η ακούσια αποστολή προσωπικών, ιδιωτικών, εμπιστευτικών, ιδιόκτητων και άλλων ζωτικών πληροφοριών.

Αυτοί είναι μερικοί τρόποι με τους οποίους το DLP μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποτροπή επιθέσεων στον κυβερνοχώρο:

Μετριασμός εσωτερικών απειλών: Οι εσωτερικές απειλές, είτε σκόπιμες είτε τυχαίες, μπορούν να μετριαστούν μέσω του DLP, το οποίο παρακολουθεί και περιορίζει την πρόσβαση και την κοινή χρήση δεδομένων με βάση προκαθορισμένες πολιτικές.

Διασφάλιση συμμόρφωσης με κανονισμούς: Η συμμόρφωση δεν είναι το ίδιο με την ασφάλεια, αλλά είναι ένας πολύ καλός τρόπος για την παροχή μιας βιώσιμης βάσης ασφαλείας για τους οργανισμούς. Το DLP βοηθά τους οργανισμούς να συμμορφώνονται με τους κανονισμούς προστασίας δεδομένων, όπως ο GDPR και ο HIPAA, διασφαλίζοντας ότι ο χειρισμός των ευαίσθητων δεδομένων γίνεται σύμφωνα με τον νόμο.

Διασφάλιση πνευματικής ιδιοκτησίας: Το DLP είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις εταιρείες τεχνολογίας και τα ερευνητικά ιδρύματα, επειδή προστατεύει την πολύτιμη πνευματική ιδιοκτησία από κλοπή ή διαρροές.

Το DLP βασίζεται στο Cloud, στο δίκτυο ή στο τελικό σημείο

• Το DLP που βασίζεται στο Cloud παρακολουθεί τα δεδομένα σε περιβάλλοντα Cloud και αποτρέπει τις διαρροές δεδομένων στην αποθήκευση και τις εφαρμογές Cloud. Τέτοιες λύσεις έχουν σχεδιαστεί για να βοηθούν τους οργανισμούς να εντοπίζουν, να ταξινομούν και να προστατεύουν τα ευαίσθητα δεδομένα εντός των περιβαλλόντων νέφους τους.

• Το DLP που βασίζεται στο δίκτυο παρακολουθεί την κυκλοφορία του δικτύου για τον εντοπισμό και την αποτροπή διαρροών δεδομένων, διασφαλίζοντας ότι τα ευαίσθητα δεδομένα σε κίνηση προστατεύονται με αυτόματη κρυπτογράφηση. Αυτή η κρυπτογράφηση συμβάλλει στην προστασία των δεδομένων, καθώς αυτά κινούνται σε όλο το δίκτυο, παρέχοντας αυξημένη ορατότητα όσον αφορά στη χρήση, το χρονοδιάγραμμα και τους εμπλεκόμενους χρήστες.

• Το DLP που βασίζεται σε end point εγκαθίσταται σε μεμονωμένες συσκευές και παρακολουθεί τη δραστηριότητα δεδομένων σε αυτές τις συσκευές, εστιάζοντας στην παρακολούθηση και τον έλεγχο της κίνησης ευαίσθητων δεδομένων μέσω της μεταφοράς αρχείων, της επικοινωνίας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, της ανταλλαγής άμεσων μηνυμάτων και της περιήγησης στο web. Για ένα απομακρυσμένο εργατικό δυναμικό, οι προτεραιότητες περιλαμβάνουν τη διασφάλιση ότι οι συσκευές διαθέτουν τα κατάλληλα δικαιώματα, ώστε οι χρήστες ή οι φορείς απειλών να μην μπορούν να αλλάξουν το πρόγραμμα, ενώ παράλληλα λαμβάνουν και εγκαθιστούν εγκαίρως ενημερώσεις πολιτικής και προγραμμάτων.

Τεύχος 342

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ