Skip to main content
18 December 2023 07:55

«Πονοκέφαλος» το ransomware για την κυβέρνηση του ΗΒ

Της Ελένης Μιχαηλίδου

Το Ηνωμένο Βασίλειο διατρέχει υψηλό κίνδυνο μιας «καταστροφικής» επίθεσης ransomware, με την κυβέρνηση να μην είναι προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει την απειλή αυτή, σύμφωνα με νέα κοινοβουλευτική έκθεση.

Η Κοινή Επιτροπή για τη Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας διαπίστωσε ότι «μεγάλες εκτάσεις» των κρίσιμων εθνικών υποδομών του Ηνωμένου Βασιλείου (CNI) είναι ευάλωτες σε ransomware λόγω του ότι πολλές από τις κρατικές υπηρεσίες λειτουργούν με απαρχαιωμένα συστήματα πληροφορικής.

Η Επιτροπή πρόσθεσε ότι μετά την έκρηξη των επιθέσεων ransomware το 2021, η απελή του ransomware παραμένει τόσο σοβαρή όσο ποτέ άλλοτε. Οι περισσότερες επιθέσεις ransomware κατά του Ηνωμένου Βασιλείου προέρχονται από ρωσόφωνους φορείς.

Δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου κρατική υποστήριξη για τα περισσότερα θύματα ransomware. Ως αποτέλεσμα, πολλά θύματα αναγκάζονται να στραφούν σε ιδιωτικές εταιρείες αντιμετώπισης περιστατικών στον κυβερνοχώρο, συμπεριλαμβανομένων των αρχών της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Αυτή η έλλειψη υποστήριξης οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ασήμαντη χρηματοδότηση των κυβερνητικών οργανισμών που είναι υπεύθυνοι για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, ιδίως του Εθνικού Κέντρου Ασφάλειας στον Κυβερνοχώρο (NCSC) και της Εθνικής Υπηρεσίας για το Έγκλημα (NCA).

Τεύχος 416

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ