Skip to main content
20 October 2022 06:43

Ποια έργα της ΚτΠ θα υλοποιηθούν μέχρι το τέλος του χρόνου

Της Βασιλικής Χονδροδήμου

Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή Έργων της Κοινωνίας της Πληροφορίας, κύριο Δημήτρη Γιάντση, μέχρι το τέλος του χρόνου θα προκηρυχθούν έργα συνολικής αξίας 500 εκατ. ευρώ. Τα έργα αυτά αφορούν στον ψηφιακό μετασχηματισμό των τομέων δικαιοσύνης, υγείας, ναυτιλίας, αγροτικής ανάπτυξης, κ.ά.

Πιο συγκεκριμένα, για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της δικαιοσύνης, αναμένονται 2 έργα· το ένα, αξίας 30 εκατ. ευρώ, αφορά στην ασφαλή αποθήκευση δικαστικών αρχείων, τη λεγόμενη απομαγνητοφώνηση· το δεύτερο, αξίας 96 εκατ. ευρώ, αφορά στην ψηφιοποίηση των αρχείων των δικαστηρίων.

Για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του τομέα της υγείας, αναμένεται η ψηφιοποίηση του φακέλου της υγείας για τα δημόσια νοσοκομεία, ένα έργο αξίας 80 εκατ. ευρώ.

Για την ψηφιοποίηση αρχείων του κράτους θα διατεθούν23 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, θα υλοποιηθούν έργα για την ψηφιοποίηση αρχείων ναυτιλίας και για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης.

Επίσης, αναμένονται 3 έργα για το υπουργείο εξωτερικών, αξίας 45 εκατ. ευρώ.

Η Κοινωνία της Πληροφορίας θα υλοποιήσει επίσης το έργο Smart Readiness, το οποίο είναι ένα έργο κρατικής ενίσχυσης για υποδομές οπτικών ινών σε 120.000 περίπου κτίρια μέσω voucher. Το έργο αυτό θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το υπουργείο ψηφιακής διακυβέρνησης και έχει συνολική αξία 160 εκατ. ευρώ.

Αυτή τη στιγμή, η διαγωνιστική διαδικασία 2 έργων cloud για το κέντρο δεδομένων του δημοσίου είναι σε εξέλιξη. Πιο συγκεκριμένα, το government cloud next gen θα επεκταθεί, θα αναβαθμιστεί και θα αποτελέσει τη συνέχεια του υφιστάμενου κέντρου δεδομένων του δημοσίου που βασίζεται σε υπηρεσίες cloud computing. Το έργο αυτό θα έχει αξία 58 εκατ. ευρώ και η σύμβασή του θα υπογραφεί εντός του έτους.

Κατά τους πρώτους μήνες του νέου έτους θα υπογραφεί και σύμβαση για υπηρεσίες public cloud σε φορείς του δημοσίου, που θα έχει αξία 118 εκατ. ευρώ περίπου.

Τέλος, η ΚτΠ διαχειρίζεται την υλοποίηση προγραμμάτων κρατικής ενίσχυσης συνολικής αξίας 1,2 δισ. ευρώ. Τέτοια είναι για παράδειγμα το fuel pass, το Τουρισμός για όλους, η ψηφιακή μέριμνα, κ.ά., τα οποία σκοπό έχουν να απαλύνουν τις κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες.

Τεύχος 155

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ